1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

UniCredit: Creşterea taxelor locale, impozit pe profit şi impozitare progresivă, necesare pentru menţinerea deficitului bugetar

Raportul trimestrial al UniCredit Bank arată că în perioada următoare nu este exclus să asistăm la majorări ale unor taxe şi impozite. Pentru a păstra ţinta de deficit bugetar în 2018 sunt necesare majorări de taxe locale, introducerea impozitului progresiv pe venituri şi a celui pe profit în cazul companiilor, în opinia analiştilor UniCredit. În plus, politica fiscală dusă de actualul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, în timpul precedentului său mandat din 2015, a fost cea mai restrictivă de după criza financiară.

12 apr, 2018 | ECONOMICA.net

Ultimul raport economic realizat de analiştii financiari ai UnCredit Bank arată că "Guvernul ar putea încerca să menţină deficitul bugetar sub control tăind investiţiile publice pentru al cincilea an consecutiv şi mărind taxarea. Execuția bugetară din 2015, când actualul ministru de finanţe, Eugen Teodorovici, se afla la primul mandat, a fost cea mai restrictivă de la criză încoace. Ca urmare, domnul Teodorovici ar putea să impună o disciplină fiscală mai strictă decât predecesorii săi". De altfel, Eugen Teodorovici a anunţat deja modificarea Codului Fiscal şi apariţia proiectului de lege care să permită înlocuirea Pilonului II cu Pilonul I pentru semestrul II din acest an.

În continuare, analiştii financiari arată că majorările discreţionare ale salariilor din administraţia publică ar putea fi acoperite prin creşterea taxelor locale anul acesta. În plus, tot mai multe voci susţin eliminarea cotei unice şi înlocuirea sa cu un sistem de taxare progresiv, cu cote mai mari de impozitare pentru cei cu venituri peste medie. Mai mult, este de aşteptat ca în anii următori impozitul pe proft să fie majorat pentru a compensa scăderea veniturilor după reducerea repetată a TVA şi pentru a finanţa cheltuielile mai mari cu asistenţa socială.

Politica fiscală restrictivă ar putea conduce la încetinirea creşterii economice la 4,4% în 2018 şi la 3,6% în 2019. Consumul privat ar putea înregistra cea mai abruptă temperare pe fondul încetinirii creşterilor salariale, inflaţiei ridicate şi creşterii dobânzilor, toţi cei trei factori afectând creditele nou acordate. În plus, "este foarte probabil ca trei din patru tipuri de investiţii să influenţeze negativ valoarea adăugată brută: investiţiile publice şi lucrările de infrastructură (care reprezintă două treimi din producţia din contrucţii), fondurile europene (a căror cofinanţare este limitată de cheltuielile cu asistenţa socială) şi investiţiile productive (din cauza sistemului de taxare imprevizibil, a costurilor de finanţare mai mari, a încetinirii probabile a consumului intern şi a pierderii competitivităţii externe din cauza creşterii mai rapide a salariilor decât a productivităţii)", se arată în raportul respectiv.

În timpul precedentului mandat de ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici a redus cota de TVA la alimente de la 24 la 9% şi impozitul pe dividente de la 16% la 5%, dar a şi introdus cote de impozitare diferenţiate la microîntreprinderi şi le-a majorat plafonul de încadrare de la 65.000 de euro la 100.000 de euro cifra de afaceri.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO