UniCredit a cumpărat acţiunile lui Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

Grupul italian UniCredit a cumpărat pachetul de 45% din acţiuni deţinut de Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank. Omul de afaceri iese astfel din acţionariatul băncii. UniCredit Ţiriac Bank este în top 5 bănci din România, cu active de peste 30 de miliarde de lei (7 miliarde de euro) la sfârşitul lunii martie.
Economica.net - mie, 03 iun. 2015, 20:16
UniCredit a cumpărat acţiunile lui Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

„UniCredit Bank Austria cumpără acţiunile reprezentând 45% din UniCredit Ţiriac Bank S.A. deţinute de Ţiriac Holdings, majorându-şi astfel capitalul deţinut în cadrul UniCredit Ţiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%”, se arată într-un comunicat transmis miercuri seară de grupul italian. UniCredit Bank Austria este divizia austriacă a UniCredit, prin care grupul italian controlează afacerile din Europa Centrală şi de Est.

Cele două părţi au agreat să nu dezvăluie prețul de vânzare sau oricare alte detalii ale tranzacției.

Finalizarea tranzacției este preconizată înainte de sfârșitul lunii iunie 2015.

“Aș dori să-i mulțumesc lui Ion Țiriac și reprezentanților Țiriac Holding pentru colaborarea excelentă și pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziției de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienți de retail și corporate din România (tranzacţie perfectată în 2013 – n.r.), continuăm acum să ne consolidăm și să ne extindem poziția pe piața din România prin această tranzacție”, a declarat, în comunicat, Carlo Vivaldi, vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit şi şeful diviziei Europa Centrală şi de Est la UniCredit Bank Austria AG.

UniCredit Bank Austria ia în considerare înaintarea unei oferte către acţionarii minoritari ai UniCredit Ţiriac Bank, se mai spune în comunicat.

Momentan, nu se ştie ce se va întâmpla cu denumirea băncii din România.

UniCredit Ţiriac Bank a luat naştere prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România şi Banca Ţiriac, proces care s-a încheiat în 2007. Ţiriac putea să exercite anual opţiunea de exit, convenită cu UniCredit atunci când grupul italian a preluat operaţiunile Bank Austria, care deţinea HVB Romania.

Ion Ţiriac este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la peste 800 de milioane de euro. Omul de afaceri are interese în mai multe domenii – auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.

Pe lângă participaţia de 45% din Unicredit Ţiriac Bank, grupul Ţiriac mai controlează şi 44% din compania de asigurări Allianz Ţiriac şi 15% din grupul de retail Metro România.

UniCredit Tiriac Bank a inregistrat în primul trimestru din acest an un profit net consolidat de 52,8 milioane lei (11,9 milioane euro) inainte de interesul minoritar. Veniturile consolidate s-au ridicat in perioada raportata la 372,9 milioane lei (83,8 milioane euro). Cheltuielile operationale au ajuns la 196,2 milioane lei (44,1 milioane euro).

UniCredit Ţiriac Bank este în primele cinci bănci din România după valoarea activelor. La finele lunii martie, banca avea active de 30,8 miliarde de lei (7 miliarde de euro). Expunerea bilantiera a portofoliului de credite era de 22,6 miliarde lei (23,6 miliarde incluzand credite externalizate). Depozitele atrase de la clientela s-au plasat la 14 miliarde de lei, in scadere cu 11,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...