UniCredit Bank a avut în primele nouă luni din 2023 un profit nete de 6,7 miliarde de euro, creștere de 67,7% față de 2022. Profitul net al Unicredit România a fost de 220 milioane euro

24 10. 2023
Andrea_Orcel

Comisioanele s-au ridicat la 1,8 miliarde de euro, în scădere cu 5,2% de la an la an, în mare parte din cauza impactului reducerilor comisioanelor pentru conturile curente în Italia și de costurile mai mari de securitizare. Excluzând aceste elemente, comisioanele au scăzut cu 1,3% în ritm anual, confirmându-și reziliența în pofida vânturilor macroeconomice  nefavorabile.

Provizioanele pentru pierderi din credite s-au situat la 135 de milioane de euro, ceea ce a dus la un cost al riscului („CoR”) structural scăzut, de 12 puncte de bază în T323. Împreună cu un CoR mai puțin volatil, acest lucru reflectă calitatea sănătoasă a activelor Grupului și este întărit și mai mult de o pierdere așteptată constant scăzută, de expuneri neperformante („NPE”) reduse cu un nivel ridicat de acoperire ridicată, ratele de neplată scăzute, precum și de suprapunerile existente de 1,75 miliarde EUR.

În trimestrul trei, costurile operaționale au fost de 2,3 miliarde de euro, stabile față de trimestru și în scădere cu 2,3% față de anul precedent, în ciuda presiunilor inflaționiste, ceea ce confirmă capacitatea Grupului de a-și reduce structural baza de costuri, protejând în același timp veniturile creșterea veniturilor și executarea investițiilor care vor asigura succesul viitor.

Printre principalele evenimente recente din T323 se numără:

  1. A fost încheiată a doua tranșă de răscumpărare de acțiuni de 1 miliard de euro; luând în considerare și achizițiile efectuate în cadrul prima tranșă de 2,34 miliarde de euro, UniCredit a cumpărat în total 170,2 milioane de acțiuni sau 8,8% din capitalul social la data de data lansării primei tranșe;
  2. Anunțul privind intenția de a începe o tranșă de 2,5 miliarde de euro din cadrul Programului de răscumpărare de acțiuni din 2023, sub rezerva aprobărilor acționarilor și ale autorităților de supraveghere;
  3. Punctul de aterizare a nivelului de capital pentru 2025 al UniCredit este cel mai ridicat dintre colegii săi, datorită capitalizării sale puternice post 2023 Testul de stres EBA;
  4. Anunț privind fuziunea dintre UniCredit și Alpha Services and Holdings în România și parteneriatul strategic în Grecia (comunicat de presă publicat la 23 octombrie 2023, după T323).
Grupul italian UniCredit a înregistrat un profit net de 215 milioane de euro în România, la 9 luni din 2023, în creștere cu 51% față de aceeași perioadă din anul precedent, pe fondul creșterii veniturilor nete din dobânzi și comisioane. Trimestrul al treilea a fost cel mai bun din acest an, cu un rezultat net de 83 de milioane de euro.
UniCredit România a realizat venituri nete din dobânzi în creștere cu 27% la 310 milioane de euro (circa 1,53 miliarde de lei), în timp ce veniturile din comisioane au crescut cu 13% la 117 milioane de euro (578 de milioane de lei).