UniCredit: Consumul intern şi cererea din Germania vor susţine economia românească

Consumul intern, alimentat de reîntregirea salariilor bugetarilor şi rambursarea contribuţiilor sociale către pensionari, precum şi revenirea producţiei industriale ca urmare a comenzilor de pe piaţa germană vor susţine creşterea economică a României în a doua jumătate a anului, potrivit UniCredit.
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 16:07
UniCredit: Consumul intern şi cererea din Germania vor susţine economia românească

Grupul italian a revizuit estimarea de creştere economică pentru România în acest an de la 1,2% la 0,5%, iar pentru anul următor de la 2,3% la 1,7%, din cauza cererii externe mai slabe şi a „şocurilor excepţionale” pentru producţia industrială şi exporturi.

„Cea mai mare ameninţare pentru economia României vine din temerile economice şi financiare privind zona euro. Chiar dacă băncile elene vor continua să-şi reducă expunerea, o retragere masivă este puţin probabilă, din cauza activelor cu lichiditate scăzută” , se arată în raport.

România a avut un început de an slab, cu o contracţie economică de 0,1% în primul trimestru. Efectul pozitiv de anul trecut, când creşterea a fost de 2,5% a fost anulat de evenimente cu impact negativ, precum închiderea la sfârşitul anului a fabricii Nokia de la Jucu, al doilea mare exportator al ţării la momentul respectiv, cererea mai redusă pentru exporturile româneşti din cauza situaţiei din zona euro şi de condiţiile meteo dificile din februarie.

„Ne aşteptăm ca producţia industrială să crească cu 0,4% în 2012, susţinută de economia germană puternică şi mai puţin de partenerii tradiţionali, care sunt într-o situaţie mai dificilă. Dependenţa de industria prelucrătoare germană a crescut constant în ultimii trei ani, dar impactul negativ al zonei euro mai slabe rămâne semnificativ”, se arată în raport.

Creşterea PIB este în prezent susţinută de cererea internă, cu un avans anual al vânzărilor de retail de 3,8% în primul trimestru şi un plus de 14,8% în construcţii. Consumul privat a încetinit la un avans anual de 0,9% anual în primul trimestru, iar faţă de ultimul trimestru al anului trecut s-a contractat cu 1,9%, primul declin începând din trimestrul al treilea din 2010.

„Creşterea cu 8% a salariilor în iunie şi cu 7,4% în decembrie, rambursările de contribuţii pentru pensionari şi alte decizii populiste care ar putea fi implementate înaintea alegerilor din noiembrie vor susţine consumul şi încrederea consumatorilor. Din cauza ţintelor bugetare stricte, deciziile de a creşte veniturile populaţiei vor limita, probabil, investiţiile publice”, notează în raport Gyula Toth, analist UniCredit.

România pare a fi cea mai bine pregătită ţară din regiune pentru noi presiuni din Grecia, beneficiind şi de suportul acordului preventiv cu FMI, unic în regiune, însă este dificil de anticipat o apreciere semnificativa a leului, în actualul context extern, potrivit UniCredit.

„Considerăm că leul ar putea avea o evoluţie mai bună decât forintul sau zlotul. Avem, de asemenea, o poziţie mai favorabil faţă de eurobondurile României, comparativ ce cele ale Ungariei şi Croaţiei”, notează analistul UniCredit.

România are a doua mare expunere bancară din regiune faţă de Grecia, instituţiile de credit elene controlând 13% din activele bancare locale la sfârşitul anului trecut. Băncile elene vor continua reducerea treptată a expunerii, iar o retragere masivă de capital este puţin probabilă pe perioadă scurtă, întrucât 70% din liniile de finanţare de la grupurile elene către subsidiarele locale au maturităţi de peste un an.

În cazul extrem al unei presiuni puternice asupra sistemului bancar din Grecia, UniCredit anticipează o accelerare a reducerii expunerii şi în România.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...