UniCredit este interesată de preluare băncii ruseşti Bank Otkritie

Grupul bancar italian UniCredit SpA se numără printre părţile interesate de o eventuală preluare a Bank Otkritie, o bancă rusească naţionalizată în urmă cu patru ani, dar care acum caută potenţiali cumpărători, au declarat marţi pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.
AGERPRES - mie, 12 ian. 2022, 10:09
UniCredit este interesată de preluare băncii ruseşti Bank Otkritie

Potrivit surselor, UniCredit ar urma să demareze procedurile de due diligence în cursul acestei săptămâni şi a angajat un consilier care va examina bilanţurile contabile ale băncii ruseşti timp de două săptămâni, scrie Agerpres.

Otkritie Bank a fost odată cea mai mare bancă privată din Rusia dar a fost naţionalizată în 2017, după ce s-a prăbuşit sub un munte de datorii neperformante. Anul trecut, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că analizează varianta unei oferte publice iniţiale sau vânzarea către un investitor strategic pentru a-şi reduce participaţia la Otkritie, care în primele nouă luni din 2021 şi-a dublat profitul net până la 58,7 miliarde ruble (788 milioane de dolari).

O eventuală preluare a Bank Otkritie l-ar ajuta pe directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel, să depăşească eşecul înregistrat în negocierile cu guvernul italian pentru preluarea Banca Monte dei Paschi di Siena SpA. În luna decembrie, Andrea Orcel a prezentat un nou plan de afaceri pentru UniCredit, ocazie cu care a anunţat că banca italiană va analiza fuziuni şi achiziţii pe pieţele unde operează deja dacă aceste tranzacţii o vor ajuta să îşi consolideze franciza şi să îşi atingă obiectivele financiare.

Bank Otkritie, a şaptea cea mai mare bancă rusească, este prezentă în majoritatea regiunilor din Rusia cu aproape 500 de sucursale care oferă servicii financiare clienţilor de retail, corporate, IMM-urilor şi servicii de private banking. Intenţia UniCredit de a se extinde pe piaţa din Rusia, unde are deja peste 4.000 de angajaţi şi a realizat venituri de 384 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut, este contrară cu tendinţa înregistrată în ultimii ani în care o serie de bănci străine, precum Deutsche Bank AG, şi-au redus prezenţa în Rusia pe fondul sancţiunilor occidentale.

Grupul UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

Te-ar mai putea interesa și
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul de urcare, în zona localităţilor Băneşti şi Comarnic, anunţă Centrul......
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă, au anunţat duminică reprezentanţii federaţiilor sindicale, menţionând că ...
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Grupul german Mercedes Benz, de mulţi ani partener al Renault pe segmentul de vehicule comerciale uşoare, nu va lua parte ...