UniCredit îşi reduce expunerea la Rusia

UniCredit SpA va accelera reducerea expunerii la Rusia, a anunţat directorul general al grupului bancar italian, Andrea Orcel, în condiţiile în care profitul la subsidiara rusă s-a dublat în primul trimestru al acestui an, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mie, 08 mai 2024, 09:16
UniCredit îşi reduce expunerea la Rusia

UniCredit Russia a raportat un profit net profit de 213 milioane de euro în primele trei luni din acest an, în creştere de la 99 milioane de euro în urmă cu un an.

După grupul austriac Raiffeisen Bank International (RB), UniCredit este banca europeană cu cea mai mare expunere la Rusia, unde are o bancă comercială. De asemenea, are expunere transfrontalieră din cauza împrumuturilor pe care clienţii săi de afaceri din afara Rusiei le-au extins către clienţii ruşi.

„Expunerea transfrontalieră care va rămâne va fi gestionată sau vor fi efectuate rambursări până la finalul lui 2025. Deja UniCredit şi-a redus expunerea cu 91% în ultimii doi ani”, a declarat Andrea Orcel.

Pe fondul majorării dobânzilor şi al sancţiunilor internaţionale care afectează activitatea băncilor ruseşti, creditorii occidentali de pe piaţa rusă înregistrează o creştere a profiturilor de la invadarea Ucrainei.

Banca Centrală Europeană a comunicat creditorilor din zona euro care operează în Rusia să-şi reducă semnificativ afacerile din această ţară, altfel riscă amenzi, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Sursele susţin că, după mai multe luni de discuţii, BCE urmează să trimită băncii italiene un ordin obligatoriu, ceea ce ar însemna o intensificare semnificativă a presiunilor, pentru a-şi reduce afacerile cu Rusia. Acesta ar fi penultimul pas înainte ca BCE să impună penalităţi, cum ar fi amenzi.

Un avertisment formal venit de la BCE pentru UniCredit ar oferi băncii italiene o ultimă oportunitate pentru a evita o astfel de procedură de respectare a legii din partea unui organism de supervizare, care ar putea conduce la sancţiuni, a precizat o altă sursă din apropierea acestui dosar.

„În privinţa expunerii locale, a scăzut cu 67% în ultimii doi ani şi ne aşteptăm la un declin accelerat”, a explicat Orcel.

La doi ani de la debutul invaziei ruseşti din Ucraina, organismele europene de reglementare îşi intensifică presiunile asupra băncilor occidentale, în condiţiile în care conflictul nu dă semne de calmare. Cu toate acestea, două dintre cele mai mari bănci europene, RBI şi UniCredit, continuă să facă afaceri în Rusia, ceea ce a alertat autorităţile din SUA.

Potrivit rezultatelor comunicate marţi de UniCredit, în primul trimestru al acestui an, grupul bancar a realizat un profit net de 2,6 miliarde euro, în creştere cu 24% faţă de perioada similară a anului trecut, precum şi venituri nete de 6,3 miliarde de euro, în creştere cu 7%, an la an, cu un venit net din dobânzi de 3,6 miliarde euro şi comisioane de 2,1 miliarde euro, datorită unei creşteri robuste a activităţii comerciale, susţinută de concentrarea pe clienţi şi alimentată permanent de produse noi.

Te-ar mai putea interesa și
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Bihor a anunţat, duminică, deschiderea traficului pe Centura Sântandrei, un drum nou în lungime de 5 kilometri, prima din cele şapte centuri noi construite......
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Wiener Privatklinik din Viena, unde deja lucrează câţiva medici români şi 20 de asistente românce, vrea să mai angajeze ...
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Marca Jaguar se apropie de împlinirea a nouă decenii de inovații și producție de motoare cu ardere internă și sărbătorește ...
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Un elicopter al preşedinţiei Iranului a fost implicat duminică într-un accident în nord-vestul ţării şi încă nu ...