UniCredit Leasing estimează o creştere de 17% a afacerilor în acest an, la 220 milioane euro

UniCredit Leasing, liderul pieţei de profil, previzionează că va încheia acest an cu o valoare a bunurilor finanţate de circa 220 milioane de euro, în creştere cu 17% faţă de anul trecut, iar pentru 2013 estimează un avans de 10%, a declarat pentru MEDIAFAX Antoaneta Curteanu, CEO al companiei.
Economica.net - joi, 15 nov. 2012, 20:21
UniCredit Leasing estimează o creştere de 17% a afacerilor în acest an, la 220 milioane euro

Anul trecut, compania a consemnat un volum al bunurilor finanţate de 187 milioane de euro.

„Pentru sfârşitul acestui an credem că vom ajunge undeva la 220 milioane de euro, iar pentru anul viitor ne-am bugetat o creştere timidă, de 10%, spre 240 milioane de euro. Este foarte important de luat în calcul şi costul finanţării, apetitul de risc al investitorilor, precum şi stabilitatea pe partea de fiscalitate”, a afirmat Curteanu.

În primele nouă luni ale anului, compania a realizat un volum al bunurilor finanţate de 180 milioane euro, aproape de nivelul înregistrat în întreg anul trecut, având o cotă de piaţă de 20%. Autovehiculele reprezintă 68% din portofoliul UniCredit Leasing, echipamentele 23%, iar imobiliarele 9%.
Pe segmentul de vehicule, autoturismele au o pondere de două treimi, iar vehiculele comerciale grele ocupă 15%-20%.

„Noi ne-am pregătit să diverisficăm portofoliul pentru că piaţa auto a scăzut cu 20% anul acesta. Foarte interesant este sectorul energiei regenerabile şi ne-am implicat în proiecte fotovoltaice, avem mai multe proiecte în lucru de circa 15-20 de milioane de euro fiecare”, a spus Curteanu.

Ea a arătat că aceste proiecte de energie vor acumula, până la finalul anului viitor, circa 15% din portofoliul companiei.

Curteanu a adăugat că UniCredit Leasing a primit foarte multe cereri pe acest segment, însă a selectat clienţii, întrucât aceştia trebuie să cunoască foarte bine domeniul şi să participe cu un avans de aproximativ 40% din valoarea proiectului, pentru că finanţatorul trebuie să se asigure că-şi recuperează banii la final.

Pe de altă parte, acest business s-a concentrat destul de mult deja, astfel încât compania de leasing nu se mai poate implica în alte proiecte.

Un alt segment spre care s-a mutat atenţia firmei sunt clinicile medicale private din afara Bucureştiului, finanţând echipamentele necesare dotării acestora.

„Am inaugurat de curând una la Suceava şi mai avem în lucru la Cluj şi Braşov, în provincie există o cerere mare”, a mai spus Curteanu.

Piaţa de leasing financiar a scăzut în primele nouă luni cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 979 milioane euro, pe fondul reducerii volumului de finanţări pe segmentele de echipamente şi imobiliare, după ce în intervalul ianuarie-septembrie 2011 consemnase o creştere de 29%.

Pentru finele acestui an, reprezentanţii industriei estimează că piaţa va stagna la nivelul anului 2011, de 1,35 miliarde euro, iar pentru anul viitor preconizează o creştere de 10%-15%, numai dacă mediul economic îşi va reveni, iar investitorii îşi vor recăpăta încrederea.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...