UniCredit şi Trezoreria italiană confirmă încheierea discuţiilor privind potenţiala vânzare a Monte dei Paschi

25 10. 2021
montepaschisiena_30126600

„În pofida eforturilor ambelor părţi, UniCredit şi Ministerul Economiei anunţă că negocierile referitoare la potenţiala achiziţie a Banca Monte dei Paschi di Siena nu vor mai continua”, se arată într-o declaraţie comună.

Anunţul vine după ce surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Executivul de la Roma şi UniCredit SpA se pregătesc să anuleze negocierile privind MPS, deoarece eforturile de a ajunge la un acord privind costisitorul plan de recapitalizare au eşuat, scrie Agerpres.

Decizia de încheiere a discuţiilor complică eforturile Guvernului premierului Mario Draghi de a îndeplini termenul limită stabilit cu UE pentru mijlocul anului viitor pentru reprivatizarea MPS.

Autorităţile de la Roma vor trebui acum să obţină acordul Bruxelles-ului pentru a injecta mai mulţi bani în Monte dei Paschi şi să negocieze un nou acord privind reduce participaţiei deţinute la MPS.

În iulie, UniCredit a anunţat în mod oficial că a demarat discuţiile pentru preluarea Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume. După ce a salvat de la faliment MPS în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la jumătatea anului 2022, cel mai târziu.

Preluarea MPS ar fi fost prima operaţiune majoră de fuziuni şi achiziţii demarată de noul director general de la UniCredit, Andrea Orcel, care a preluat postul de CEO în data de 15 aprilie.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.