UniCredit Ţiriac Bank a finanţat IMM-urile cu 25 milioane euro prin programul JEREMIE

Economica.net
17 06. 2013
_0003_4_2_69801700

JEREMIE este o iniţiativă comunitară care urmăreşte creşterea accesului IMM-urilor la finanţare prin intermediul instrumentelor financiare finanţate din fondurile structurale. În România, JEREMIE este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013, finanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

„Acest instrument a creat pentru România două noutăţi absolute, anume garanţia cu portofoliu şi fondul cu capital de risc. Chiar dacă a pornit mai greu acest instrument în clipa de faţă arată că are o explozie a cerinţelor din partea IMM-urilor şi pot să spun că în acest moment din 100 milioane euro (suma alocată – n.r.), expunerea este de 160 milioane euro pentru că în momentul de faţă avem un succes cu JEREMIE”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Adrian Ciocănea, secretar de stat în Ministerul Economiei şi membru al Comitetului de Investiţii pentru Fondul de Participare JEREMIE.

El a precizat că a propus mărirea sumei JEREMIE alocată cu 50 milioane de euro, faţă de cele 100 milioane euro din prezent, însă trebuie analizat dacă aceste fonduri suplimentare vor fi angajate de IMM-uri.

„În urma acestei solicitări din Comitetul de Monitorizare al Programului POS CCE va fi discutată şi vom vedea cam cât ar fi optim să mărim, în termeni de finanţare, de alocare, ţinând cont şi de avantajul pe care România l-ar avea pentru prelungirea la n+3 a termenului în care banii europeni vor fi cheltuiţi”, a spus Ciocănea.

Pe de altă parte, secretarul de stat a menţionat că la nivelul Comisiei Europene există intenţia de a creşte rolul acestor instrumente, concurând granturile pentru IMM-uri.

Creditele cu garanţii JEREMIE sunt acordate în condiţii preferenţiale, respectiv cu o rată a dobânzii mai redusă cu până la 100 de puncte de bază şi cu garanţii scăzute, cuprinse între 0% şi 70%, în funcţie de situaţia financiară a companiei.

IMM-urile pot accesa credite în cuantum de maxim 1,87 milioane euro sau echivalent lei, pentru o perioadă de 1-6 ani.

Valoarea maximă a garanţiei este de 1,5 milioane euro sau echivalent lei, garanţia reprezentând 80% din cuantumul facilităţii.

Creditele acordate de UniCredit Ţiriac Bank au atins în prezent o rată de absorbţie de circa 30% din valoarea acordului de garantare JEREMIE semnat cu FEI, circa 100 de IMM-uri accesând fonduri cu această garanţie, cu o valoare medie a împrumuturilor de 280.000 euro.

Cele mai multe IMM-uri care au accesat împrumuturi activează în domenii precum comerţul en-gros, retail şi producţia de produse din hârtie, metal şi cauciuc. Jumătate din totalul fondurilor a fost absorbită de companii care îşi desfăsoară activitatea în Dolj (Craiova), Bihor (Oradea), Prahova (Ploieşti), Argeş (Piteşti) şi Botoşani (Botoşani).

„În condiţiile în care IMM-urile sunt în general cele mai afectate de turbulenţele economice, suntem bucuroşi că, per total, prin instrumentul de garantare JEREMIE mai mult de 1.500 de companii mici şi mijlocii din România au accesat împrumuturi în valoare de circa 160 milioane euro până în prezent”, a declarat Hubert Cottogni, director adjunct în cadrul FEI.

Iniţiativa JEREMIE, administrată în România de către FEI, reprezintă o nouă modalitate de a utiliza fondurile structurale UE disponibile statelor membre pentru a susţine evoluţia IMM-urilor.

Pe lângă UniCredit Ţiriac Bank, credite cu garanţii JEREMIE mai sunt acordate de BCR şi Raiffeisen Bank.