UniCredit va continua investiţiile în Europa de Est

Grupul bancar italian UniCredit a cumpărat anul trecut un portofoliu de active româneşti de la Royal Bank of Scotland Plc şi ar putea încheia mai multe astfel de tranzacţii dacă va apărea oportunitatea, a declarat, marţi, directorul pentru Europa Centrală şi de Est de la UniCredit, Gianni Franco Papa, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 13:04
UniCredit va continua investiţiile în Europa de Est

‘Anul trecut am cumpărat un portofoliu de active în România, urmăream piaţa, am identificat ocazia şi am profitat de ea’, a spus Gianni Franco Papa la conferinţa Euromoney de la Viena. ‘Dacă va apărea ceva şi credem că preţul este unul corect, calitatea activelor este una adecvată şi în activitatea pe care noi vrem să o extindem vom monitoriza şi apoi vom cumpăra’, a mai spus Gianni Franco Papa.

Băncile occidentale, care controlează aproximativ trei sferturi din activele bancare din Europa de Est, cu excepţia pieţei din Rusia, şi-au redus investiţiile în regiune după recesiunea care a urmat crizei financiare din 2009. În plus, unele bănci occidentale şi-au vândut chiar activităţile din ţările cele mai afectate de criza economică sau deprecierea monedei, cum este şi cazul UniCredit care anul trecut şi-a vândut subsidiara din Kazahstan în pierdere.

Gianni Franco Papa a subliniat însă că în prezent UniCredit, care tot anul trecut a returnat licenţele bancare în statele baltice şi a unificat diviziile din Cehia şi Slovacia, nu are de gând să iasă de pe alte pieţe din regiune în condiţiile în care relansarea economică începe să se consolideze.

‘Revenirea va fi una generală. Pe ansamblu, imaginea la nivel de regiune este una bună’, a spus Gianni Franco Papa. Întrebat dacă UniCredit are planuri vizând retragerea de pe pieţe precum Ucraina sau Slovenia, unde rivalii de genul Raiffeisen îşi reduc operaţiunile, Gianni Franco Papa a răspuns: ‘pentru moment cred că am terminat cu retragerea, nu analizăm noi activităţi’.

Referindu-se la creditele neperformante, care potrivit studiilor realizate de economiştii de la UniCredit au ajuns la 30% din portofoliul de credite în România şi Ucraina şi la aproximativ 20% în Ungaria, Gianni Franco Papa a apreciat că probabil acestea au atins nivelul maxim anul trecut şi vor scădea până la 11,5% din totalul creditelor în 2014. ‘Pe măsură ce economiile încep să crească vom putea să ne creştem volumele, ceea ce va avea un efect de îmbunătăţire a calităţii activelor. În multe ţări înregistrăm deja o îmbunătăţire a calităţii activelor’ a spus Gianni Franco Papa.

În România, UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit, care numără peste 3.900 sucursale. Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities România, UniCredit CAIB România, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Te-ar mai putea interesa și
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată permite accesul la datele privind valoarea......
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au trimis unui număr de 20 de companii aeriene ...
Cozi de kilometri la intrarea în Bucureşti şi pe DN1 Ploieşti Braşov – Infotrafic
Cozi de kilometri la intrarea în Bucureşti şi pe DN1 Ploieşti Braşov – Infotrafic
O coloană de maşini pe o lungime de aproximativ şase kilometri s-a format la intrarea în Capitală dinspre Autostrada ...
Prețul energiei electrice atinge un nou record istoric pe minus. Cotația spot, la un minus de peste 100 euro/MWh
Prețul energiei electrice atinge un nou record istoric pe minus. Cotația spot, la un minus de peste 100 euro/MWh
Prețul spot al energiei electrice tranzacționabile astăzi, marți 30 aprilie 2024, cu livrare miercuri după amiază, ...