UniCredit va continua investiţiile în Europa de Est

Economica.net
15 01. 2014
o_02002000

‘Anul trecut am cumpărat un portofoliu de active în România, urmăream piaţa, am identificat ocazia şi am profitat de ea’, a spus Gianni Franco Papa la conferinţa Euromoney de la Viena. ‘Dacă va apărea ceva şi credem că preţul este unul corect, calitatea activelor este una adecvată şi în activitatea pe care noi vrem să o extindem vom monitoriza şi apoi vom cumpăra’, a mai spus Gianni Franco Papa.

Băncile occidentale, care controlează aproximativ trei sferturi din activele bancare din Europa de Est, cu excepţia pieţei din Rusia, şi-au redus investiţiile în regiune după recesiunea care a urmat crizei financiare din 2009. În plus, unele bănci occidentale şi-au vândut chiar activităţile din ţările cele mai afectate de criza economică sau deprecierea monedei, cum este şi cazul UniCredit care anul trecut şi-a vândut subsidiara din Kazahstan în pierdere.

Gianni Franco Papa a subliniat însă că în prezent UniCredit, care tot anul trecut a returnat licenţele bancare în statele baltice şi a unificat diviziile din Cehia şi Slovacia, nu are de gând să iasă de pe alte pieţe din regiune în condiţiile în care relansarea economică începe să se consolideze.

‘Revenirea va fi una generală. Pe ansamblu, imaginea la nivel de regiune este una bună’, a spus Gianni Franco Papa. Întrebat dacă UniCredit are planuri vizând retragerea de pe pieţe precum Ucraina sau Slovenia, unde rivalii de genul Raiffeisen îşi reduc operaţiunile, Gianni Franco Papa a răspuns: ‘pentru moment cred că am terminat cu retragerea, nu analizăm noi activităţi’.

Referindu-se la creditele neperformante, care potrivit studiilor realizate de economiştii de la UniCredit au ajuns la 30% din portofoliul de credite în România şi Ucraina şi la aproximativ 20% în Ungaria, Gianni Franco Papa a apreciat că probabil acestea au atins nivelul maxim anul trecut şi vor scădea până la 11,5% din totalul creditelor în 2014. ‘Pe măsură ce economiile încep să crească vom putea să ne creştem volumele, ceea ce va avea un efect de îmbunătăţire a calităţii activelor. În multe ţări înregistrăm deja o îmbunătăţire a calităţii activelor’ a spus Gianni Franco Papa.

În România, UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit, care numără peste 3.900 sucursale. Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities România, UniCredit CAIB România, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).