Unii asigurători au scumpit poliţele RCA pe anumite categorii de maşini, chiar şi pentru clienţii cu bonus maxim

Unii asigurători au scumpit poliţele RCA pentru anumite categorii de maşini şi de clienţi. Clienţii din clasa de Bonus B8 (cei fără nici un accident în istoric şi care teoretic trebuie să beneficieze de o reducere a tarifului de primă) s-au trezit că trebuie să plătească tarife mai mari decât acum un an. În plus, costul poliţei de asigurare pentru acelaşi client şi aceeaşi categorie de maşină poate varia de la cel mai mic tarif din piaţă până la dublul acestuia, în funcţie de asigurător.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 27 ian. 2019, 20:27
Unii asigurători au scumpit poliţele RCA pe anumite categorii de maşini, chiar şi pentru clienţii cu bonus maxim

Chiar dacă nu este o tendinţă general, pe anumite categorii de maşini şi clienţi, unii asigurători au modificat în sus tarifele RCA, spun surse din piaţă. Interesant este că majorarea tarifelor RCA este vizibilă în special la clienţii care au Bonus/Malus B8, adică maximumul posibil din categoria clienţilor buni. Astfel, un client cu o Skoda cu un motor de peste 1.600 centimetri cubi, cu B8, care a plătit în ianuarie 2018 o poliţă RCA pe un an de 448 de lei, la Allianz Ţiriac, a primit anul acesta o ofertă de preţ de 613 lei.

De asemenea, un alt asigurat tot din clasa B8, posesorul unui Volkswagen Yetta cu motor de peste 1.800 centimetri cubi care a plătit în ianuarie 2018 o poliţă RCA pentru 12 luni de 435 de lei la Allianz Ţiriac, anul acesta trebuie să plătească 536 de lei pentru acelaşi tip de poliţă, la aceeaşi companie. Pe de altă parte, în cazul City Insurance, posesorul unui Peugeot cu mortor de peste 1,6 cmc şi clasa B8 a plătit în 2018, o primă RCA pe un an de 359, 10 lei, iar în 2019 una de 307,80 lei. O analiză scurtă a pieţei care operează reduceri ale primei RCA pentru şoferii cu B8 arată, din păcate, reduceri de tariff doar la City Insurance.

Nu mai comentăm faptul că asigurarea la maşinile cu motoare de 1,6cmc se dovedeşte mai scumpă anul acesta decât cea a unei maşini cu o putere mai mare a motorului, dar faptul că pentru „bună purtare” eşti penalizat şi nu recompensat lşa preţ ridică semne de întrebare. Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de către ASF şi a fost introdus ca o măsură de responsabilizare a posesorilor de vehicule. Acest sistem urmăreşte ca posesorii de vehicule prudenţi să nu plăteascã o primă de asigurare identică cu a celor care produc accidente.

Conform noii grile de coeficienţi, aprobată în 2017, numărul de clase B/M rămâne neschimbat însă pentru clasa B/M B8, cea mai mare existentă, se acordă o reducere de 50% faţă de 32% anterior iar pentru clasa clasa B/M M8, cea mai gravă, se acorda o penalizare de 80% faţă de 32% anterior.

De asemenea, un alt aspect relevant de poliţele RCA încheiate în ianuarie 2019 se leagă de faptul că, acelaşi RCA ajunge să coste şiu dublu, în funcţie de asigurătorul la care este încheiată poliţa. Pentru piaţă este benefică concurenţa şi existenţa unei palete diversificate de tarife RCA. Totuşi, un declaj atât de mare de preţ este firesc să ducî la o concentrare (poate nu tocmai benefică) a pieţei în mâinile a unul sau doi jucători.

Astfel, dacă analizăm tarifele pentru un Peugeot de peste 1,6 cmc, cu B8, vom găsi cel mai mic tariff din piaţă la Euroins, 281,76 lei şi cel mai scump la Allianz Ţiriac, la 537 lei. De asemenea, pentru o Skoda Octavia cu motor de peste 1,8 cmc, tot cu B8, vom găsi cel mai mic preţ din piaţă la City Insurance, de 360 de lei, şi cel mai scump la Generali Asiogurări, cu 548 lei.

Cei care vor să-şi consulte istoricul maşinii o pot face de anul acesta apelând la altă bază de date decât în trecut. Fosta bază de date RCA, denumită CEDAM şi aflată până anul trecut în administrarea ASF şi-a schimbat denumirea în AIDA şi este administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Preşedintele BAAR, Mădălin Roşu a ţinut să explice faptul că AIDA este o aplicaţie informatică nouă, construită de la zero, care posedă o serie de funcţionalităţi extinse ce fac posibilă conectarea în viitor cu alte sisteme importante, cum ar fi sistemul de vignete sau sistemul DRPCIV.

Te-ar mai putea interesa și
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut toate acţiunile de clasă B....
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...