Unii economişti se aşteaptă că SUA să intre în recesiune în 2020 sau 2021 – sondaj NABE. Casa Albă respinge riscurile

19 08. 2019
new_york_456789_88305100

Din cei 226 de economişti intervievaţi de National Association for Business Economics (NABE), o asociaţie americană specializată în economie, 38% prognozează o intrare în recesiune a primei economii mondiale în 2020, 34% în anul 2021 şi 14% mai târziu. În schimb, doar 2% dintre economişti prognozează o recesiune în acest an, faţă de 10% la precedentul sondaj realizat în luna februarie, scrie Agerpres.

„Participanţii la sondaj se aşteaptă ca expansiunea economiei să fie prelungită de o modificare a politicii monetare a Fed”, care la finele lunii iunie a redus dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimii 11 ani, a apreciat preşedintele NABE, Constance Hunter, care în paralel este şi economist şef la firma de consultanţă KPMG.

Potrivit sondajului, 46% dintre economiştii intervievaţi se aşteaptă la cel puţin o nouă reducere a dobânzii de politică monetară din partea Fed până la finalul anului, în timp ce 32% cred că dobânda de bază a Fed va încheia anul 2019 la nivelul actual.

De asemenea, economiştii sunt sceptici cu privire la modul în care se va termina războiul comercial dintre SUA şi China, doar 5% dintre cei intervievaţi apreciind că rezultatul va fi un acord comercial complet, în timp ce 64% au declarat că un acord superficial este posibil şi un sfert dintre economişti prognozează că nu se va decide nimic între SUA şi China.

Cei 226 de economişti au fost intervievaţi în perioada 14 iulie-1 august, înainte ca preşedintele Donald Trump să anunţe o nouă rundă de tarife vamale suplimentare de 10% pentru restul produse chineze. Noile măsuri ar urma să intre în vigoare în două etape, la 1 septembrie şi 15 decembrie.

Casa Albă respinge riscurile de recesiune, chiar dacă există turbulenţe pe pieţele financiare

Oficiali ai Casei Albe au respins îngrijorările legate de încetinirea activităţilor economie, afirmând că riscurile de recesiune sunt scăzute, în pofida turbulenţelor care au avut loc în ultima săptămână pe pieţele globale de obligaţiuni. Aceştia au insistat şi că războiul comercial cu China nu dăunează Statelor Unite, transmite Reuters citat de News.ro.

”Nu se întrevede o recesiune. Consumatorii muncesc. Salariile lor cresc. Cheltuiesc şi economisesc…Cred că suntem în formă”, a afirmat consilierul economic al Casei Albe Larry Kudlow la televiziunea Fox News.

Pieţele financiare americane au scăzut săptămâna trecută din cauza temerilor legate de recesiune, dar au recuperat din pierderi până vineri, datorită aşteptărilor că Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile.

Consilierul pentru Comerţ Peter Navarro a respins la rândul său semnalele de avertisment, afirmând că dinamica economică bună încurajează investitorii să transfere bani în Statele Unite.

”Avem cea mai puternică economică din lume şi banii vin aici pentru bursa noastră. Vin şi pentru randamentele de pe pieţele de obligaţiuni”, a afirmat Nabaroo la televiziunea ABC.

Acestea transferuri de fonduri în căutarea de siguranţă sunt determinate de obicei de îngrijorările provocate de problemele din economia mondială, în acest caz de posibilitatea ca războiul tarifelor al administraţiei Trump şi China ar putea afecta investiţiile companiilor şi creşterea economiei globale.

”Tarifele impuse bunurilor din China nu afectează pe nimeni aici”, a spus Navarro.

Economia americană continuă să crescă şi să creeze locuri de muncă în fiecare lună. Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,7% în iulie, peste aşteptări, potrivit datelor publicate recent de guvern, iar Kudlow a spus că datele arată că principalul motor al economiei americane este intact.

Creşterea industriei prelucrătoare a încetinit, iar investiţiile scăzute ale companiilor au devenit o frână. La nivel mondial, încetinirea traanzacţiilor comerciale au împins economia germană spre recesiune şi a afectat creşterea economiei chineze.

Încetinirea creşterii economiei americane ar fi o veste proastă pentru Donalt Trump, care îşi construieşte campania pentru obţinerea unui al doilea mandat de preşedinte pe performanţele economice.