Unilever vrea să devină o companie holding cu sediul în Marea Britanie, pentru reducerea complexităţii

Unilever a propus joi modificarea structurii sale juridice anglo-olandeze într-o singură companie holding cu sediul în Marea Britanie, la aproape doi ani după ce acţionarii au respins mutarea sediului central în Olanda, transmite Reuters, citată de Agerpres. 
Economica.net - joi, 11 iun. 2020, 10:36
Unilever vrea să devină o companie holding cu sediul în Marea Britanie, pentru reducerea complexităţii

Propusa unificare va da gigantului din domeniul bunurilor de larg consum mai multă flexibilitate pentru fuziuni şi achiziţii (M&A) şi-i va reduce complexitatea.
Compania holding va rămâne în continuare listată la bursele din Londra şi Amsterdam.

Planul reprezintă o schimbare semnificativă faţă de ceea ce a propus Unilever în 2018 – mutarea în Olanda – la care s-a renunţat ulterior, în urma revoltei acţionarilor britanici. De atunci, Unilever a înlocuit atât preşedintele cât şi directorul general.

Propunerea a fost făcută în urma unei analize a activităţii companiei timp de 18 luni, şi a fost accelerată după ce în ianuarie Unilever a anunţat că va efectua o revizuire a afacerii sale cu ceaiuri pe plan global, inclusiv a brandurilor PG Tips şi Lipton, pe fondul încetinirii vânzărilor. O vânzare parţială sau completă a afacerii ar fi mai dificilă conform actualei structuri, a precizat Unilever.

Pentru modificarea structurii juridice este nevoie de acordul a 50% din acţionari, faţă de 75% pentru planul din 2018.

„Este cea mai bună opţiune tactică pentru noi”, le-a spus jurnaliştilor preşedintele Unilever, Nils Andersen.

„Curios este de ce nu au procedat aşa de prima dată. Credem că este oportun pentru companie să aibă o structură operaţională cât mai flexibilă, şi asta pare că va rezulta fără efecte negative evidente”, a apreciat Steve Clayton, manager de fond la Hargreaves Lansdown în Londra.

Unificarea va fi realizată printr-o fuziune transfrontalieră, acţionarii Dutch Unilever NV UNc.AS urmând să primească o acţiune British Unilever Plc pentru fiecare acţiune pe care o deţin.

La Bursa de la Londra, acţiunile Unilever Plc au urcat joi cu 1,1%, în timp ce la Bursa din Amsterdam titlurile au crescut cu 3.3%.

Noul plan nu va duce la o modificare a operaţiunilor, locaţiilor, activităţilor sau numărului de angajaţi din Marea Britanie sau din Olanda, a precizat Unilever.

Propunerea trebuie aprobată de acţionarii ambelor entităţi.

Guvernul olandez este de acord cu planul Unilever, iar sediul diviziei de alimente şi răcoritoare va rămâne în Olanda.

Ca parte a procesului de simplificare a structurii, Unilever a decis recent să-şi restructureze activitatea în trei divizii: produse de înfrumuseţare şi îngrijire personală, produse pentru îngrijirea locuinţei, alimente şi răcoritoare. Primele două vor avea sediul în Londra, iar ultima la Rotterdam.

Unilever a fost înfiinţată în 1930, în urma fuziunii dintre un producător olandez de margarină şi un fabricant britanic de săpunuri.

Unilever South Central Europe coordonează din Bucureşti operaţiunile în şapte ţări din zonă: România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia şi Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...