UNIQA Asigurări: Aproape 40% dintre vehiculele de transport sunt implicate într-o daună

Companiile de transport rutier generează pierderi importante pe segmentul de asigurări RCA, 37 din 100 de vehicule asigurate fiind implicate într-o daună pe parcursul unui an, potrivit statisticilor UNIQA Asigurări.
Economica.net - mar, 22 dec. 2015, 10:15
UNIQA Asigurări: Aproape 40% dintre vehiculele de transport sunt implicate într-o daună

Prin comparaţie, doar şase din 100 de autovehicule asigurate deţinute de persoane fizice generează o daună pe an. De asemenea, valoarea despăgubirilor este mult mai mare în cazul transportatorilor decât în cazul persoanelor fizice, scrie Agerpres.

În acest moment, în portofoliul UNIQA Asigurări există 19 dosare de daună aferente segmentului RCA transportatori, cu valori individuale ce depăşesc un milion de lei per eveniment, iar cumulat înregistrează 18 milioane euro. Această sumă reprezintă aproximativ valoarea portofoliului de prime RCA generat de UNIQA în 2015.

‘Un alt aspect de menţionat este acela că 78% dintre evenimente au loc în afară României (în cazul persoanelor fizice procentul este de 5%), iar numărul de daune cu valoare mare pe Carte Verde creşte în fiecare an. Mai mult decât atât, statistica arată că daunele care au loc în afară României înregistrează valori de trei ori mai mari decât cele întâmplate pe teritoriul României’, susţine compania de asigurări.

Legislaţia europeană în materie de RCA prevede faptul că despăgubirile pentru vătămări corporale aferente evenimentelor întâmplate în Spaţiul European pot atinge 5 milioane euro per eveniment, iar în ţări precum Franţa şi Germania, unde nu există limita superioară stabilită, valorile pot fi chiar mai mari.

‘Toate acestea trebuie luate în considerare în calcularea tarifelor şi constituirea rezervelor de daună, în ultimii ani sesizându-se o creştere a numărului de incidente soldate cu vătămări’, menţionează compania de asigurări.

Un exemplu elocvent este accidentul sever care a avut loc în Grecia, în octombrie 2014, provocat de un camion înmatriculat în România, capul tractor fiind asigurat la UNIQA. În urma accidentului au rezultat şase persoane decedate, 34 de răniţi şi 36 de autovehicule avariate. Până în acest moment, UNIQA a plătit despăgubiri în sumă de 1.954.824 euro, iar despăgubirile viitoare aferente acestui eveniment sunt estimate la 1.522.721 euro (totalul despăgubirilor se va ridica la aproape 3,5 milioane euro).

‘În perioada 2012-2015, segmentul asigurărilor RCA pentru transportatori din portofoliul UNIQA a înregistrat rezultate negative în sumă de 100 milioane lei, fapt ce are un impact deosebit asupra rezultatului financiar al companiei. Compania nu doreşte acoperirea pierderilor generate de acest segment prin creşterea tarifelor altor produse de asigurare, ci urmăreşte stabilirea unui tarif just şi transparent’, se spune într-un comunicat al companiei de asigurări.

‘Dorim să construim o relaţie corectă pe termen lung cu partenerii noştri, companii de transport persoane şi marfă, abordând un principiu de business echitabil pentru ambele părţi, astfel, în funcţie de istoricul de daune şi de profilul de risc, acordăm reduceri speciale colaboratorilor noştri’, a declarat conducerea UNIQA Asigurări.

UNIQA Asigurări afirmă că susţine găsirea soluţiilor pentru remedierea situaţiei asigurărilor RCA pentru transportatori şi implementarea unor măsuri pe termen mediu şi lung care să ducă la consolidarea şi stabilitatea pieţei de asigurări din România.

UNIQA Insurance Group operează pe piaţa românească din 2008, oferind toate formele de asigurări de bunuri, de răspundere şi de persoane. Compania se numără printre liderii pieţei româneşti de asigurări generale şi furnizează servicii pentru peste 470.000 de clienţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...