Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi reconectată la sistemul energetic naţional sâmbătă dimineaţă

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi resincronizată la Sistemul Energetic Naţional (SEN) în cursul dimineţii zilei de 12 noiembrie 2016, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, operatorul centralei.
Economica.net - vin, 11 nov. 2016, 15:08
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi reconectată la sistemul energetic naţional sâmbătă dimineaţă

‘Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată automat de la SEN în după-amiază zilei de 08.11.2016, pe fondul unei perturbaţii pe o linie de evacuare putere generată de condiţii atmosferice severe’, spun reprezentanţii companiei.

În vederea resincronizării la SEN, s-a decis efectuarea unor lucrări suplimentare, inclusiv de verificare a stării instalaţiilor, lucrări care, în conformitate cu procedurile aplicabile la nivel de centrală, se puteau realiza doar cu reactorul oprit.

‘Pe perioada opririi, sistemele centralei au funcţionat conform proiectului şi nu a existat niciun impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populaţiei şi mediului înconjurător’, se mai arată în comunicat.

În data de 8 noiembrie, la ora 15:37, ca urmare a unor condiţii meteo nevaforabile caracterizate prin intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi ploaie în zonă, a avut loc un defect trecător pe una dintre cele cinci linii de evacuare, respectiv pe LEA 400 kV Gura Ialomiţei – Cernavodă circ. 2, eliminat rapid şi corect de instalaţiile de protecţie din capetele liniei. După eliminarea defectului, linia a continuat funcţionarea normală şi fără a afecta capacitatea de evacuare a puterii din CNE Cernavodă, a explicat Transelectrica.

‘Din informaţiile operative, transmise de către personalul de comandă operativă al Unităţii 1 CNE Cernavodă, declanşarea de la SEN a Unităţii 1 CNE Cernavodă s-a produs ca urmare a declanşării turbinei de la sistemul de excitaţie sau/şi protecţie generator aferent U1 CNE Cernavodă, în momentul apariţiei defectului trecător de pe linia de 400 kV. În conformitate cu procedurile specifice va avea loc o întâlnire tehnică comună Transelectrica – CNE Cernavodă pentru analiza detaliată a cauzelor producerii evenimentului şi stabilirea măsurilor ce se impun pentru prevenirea unor evenimente similare’, se spune într-un comunicat al Transelectrica, remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Staţia 400 kV Cernavodă este racordată la Reţeaua Electrică de Transport prin intermediul a cinci linii electrice aeriene de înaltă tensiune de 400 kV şi a fost proiectată pentru evacuarea în condiţii de siguranţă în Sistemul Electroenergetic Naţional a energiei electrice produse de către Unităţile 1 şi 2 CNE Cernavodă.

‘Menţionăm că CNTEE Transelectrica SA este preocupată permanent de creşterea siguranţei în funcţionare a instalaţiilor din SEN şi, în mod special, în cele aferente zonei de reţea adiacentă centralei nucleare de la Cernavodă, fiind consecventă strategiei de modernizare a liniilor şi staţiilor electrice din RET, continuând procesul de realizare a obiectivelor asumate prin planul de dezvoltare a RET pe termen mediu şi lung’, au subliniat reprezentanţii Transelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în......
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...