Uniunea Europeană impune taxe la importurile de oţel din Brazilia, Iran, Rusia şi Ucraina

Uniunea Europeană (UE) va impune taxe antidumping la importurile de produse din oţel laminate la cald provenite din Brazilia, Iran, Rusia şi Ucraina, în urma unei plângeri de la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Oţel, Eurofer, printre ai cărei membri se află ArcelorMittal, ThyssenKrupp şi Tata Steel Europe, nemulţumite de preţurile extrem de scăzute, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 06 oct. 2017, 09:59
Uniunea Europeană impune taxe la importurile de oţel din Brazilia, Iran, Rusia şi Ucraina

Începând de sâmbătă, UE va introduce taxe antidumping între 17,6 şi 96,5 euro pe tonă. Iniţial, Comisia Europeană a propus stabilirea unui preţ minim pe tonă de 472,27 euro, dar şi-a revizuit propunerea deoarece nu a obţinut sprijinul tuturor statelor membre UE.

Printre companiile afectate se află subsidiarele din Brazilia ale ArcelorMittal şi Aperam, Companhia Siderugica Nacional, Usinas Siderugicas de Minas Gerais şi Gerdau, la un nivel de 53,4 – 63 de euro pe tonă.

Oţelul provenit din Iran va fi taxat cu 57,5 euro pe tonă, iar cel de la firma ucraineană Metinvest cu 60,5 euro pe tonă.

Taxele pentru producătorii ruşi de oţel variază de la 17,6 euro pe tonă pentru PAO Severstal, 53,3 euro pe tonă pentru Novolipetsk Steel, şi 96,5 euro pe tonă pentru MMK.

Bruxellesul a pus capăt investigaţiei asupra importurilor de oţel din Serbia fără a propune măsuri împotriva producătorilor din această ţară.

Pentru a-i ajuta pe producătorii de oţel din UE, Bruxellesul a adoptat, până acum, peste 40 de măsuri anti-dumping care vizează în principal China.

Oţelul este a doua mare industrie din lume, după cea de petrol şi gaze, iar atenţia UE s-a modificat recent după ce s-a dovedit că barierele ridicate în calea importurilor ieftine din China au avut un impact.

În august, Comisia Europeană a introdus taxe antidumping de până la 28,5% pentru anumite tipuri de oţel rezistente la coroziune din China, după ce în urma investigaţiei lansate în urmă cu opt luni s-a descoperit că produsele beneficiau de subvenţii ilegale din partea autorităţilor de la Beijing.

În decembrie, statele membre UE au căzut de acord asupra unui regulament care va permite, în viitor, Bruxelles-ului să impună tarife mai mari în cazurile de dumping de materii prime, o măsură destinată în principal contracarării exporturilor chineze. După adoptarea definitivă, acest regulament va permite statelor europene să ceară tarife vamale mai mari pentru produsele care utilizează materii prime suspecte de dumping.

Te-ar mai putea interesa și
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în care Nissana produs până în 2021 pick-up-ul Navara....
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...