Uniunea Europeană propune noi reglementări cu privire la utilizarea datelor nepersonale

Uniunea Europeană (UE) impune noi reglementări menite să dea consumatorilor acces la datele de utilizare ale produselor achiziționate.
Robert Stan - joi, 24 feb. 2022, 22:03
Uniunea Europeană propune noi reglementări cu privire la utilizarea datelor nepersonale

Noile reglementări ale UE vor ușura accesul deținătorilor de produse electronice sau controlate electronic la datele de utilizare a acestora. Printre altele, acest demers va permite clienților să utilizeze datele stocate, de exemplu, de Amazon Alexa sau Google.

De asemenea, vor fi reglementate mai clar modalitățile prin care companiile pot accesa așa-numitele date nepersonale sau detalii care pot fi utilizate fără a fi identificată o persoană.

Măsura va afecta o mare varietate de surse, inclusiv informațiile colectate în mașini și dispozitive conectate.

De exemplu, conform noilor reguli, posesorul unui autoturism ar putea solicita ca orice date generate cu privire la performanța vehiculului să fie trimise către un atelier de reparații la alegere. Acest lucru ar putea ajuta clienții să obțină servicii mai puțin costisitoare față de cele oferite direct de compania auto care a produs vehiculul.

Companiile de servicii cloud precum Amazon și Microsoft vor fi, de asemenea, forțate să faciliteze schimbul de informații între furnizori.

„Vrem să oferim consumatorilor și companiilor și mai mult control asupra a ceea ce se poate face cu datele lor”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență al Comisiei Europene.

Propunerea de reglementare va merge către țările UE și Parlamentul European pentru aprobare, dar ar putea dura ani pentru a intra în vigoare.

Companiile vizate și-au manifestat deja îngrijorarea că noile reguli ar dăuna companiilor din afara UE și ar îngreuna fluxurile de date cu Europa. Conform propunerii, este puțin probabil ca firmele de tehnologie foarte mari, precum Google, să beneficieze de pe urma relaxării transferurilor de date.

„Legea privind datele va servi ambițiilor digitale ale UE dacă protejează informațiile comerciale confidențiale, tratează toate companiile în mod egal și evită crearea de noi restricții privind fluxul de date”, a declarat Alexandre Roure, director de politici publice la Computer and Communications Industry Association.

Autoritățile de reglementare europene au stabilit în mod constant noi reguli mai stricte cu privire la modul în care companiile gestionează datele utilizatorilor. Autoritatea irlandeză de protecție a datelor analizează în prezent legalitatea unui contract care permite companiilor să livreze cantități mari de date comerciale peste Atlantic.

Reglementarea va solicita, de asemenea, firmelor să introducă măsuri mai drastice de protecție pentru a împiedica guvernele din afara UE să acceseze date și să oblige companiile să permită utilizatorilor să transfere date între furnizorii de cloud fără costuri suplimentare.

„Reglementările nu ar trebui să genereze conflicte între legi și nici să creeze obstacole în calea transferurilor de date”, a declarat Emilie Petras-Sohie, managerul de politici și juridice al IBM Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...