Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) a adoptat, la București, Planul strategic pentru perioada 2024-2027

Noul Plan strategic al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), pentru perioada 2024 - 2027, a fost adoptat la Conferinţa Plenipotenţiarilor de la Bucureşti (PP-22), vizează să îmbunătăţească conectivitatea, utilizarea radiocomunicaţiilor, abilităţile digitale şi alfabetizarea, alături de promovarea inovaţiei şi antreprenoriatului bazat pe tehnologie.
AGERPRES - Dum, 16 oct. 2022, 11:29
Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) a adoptat, la București, Planul strategic pentru perioada 2024-2027

Astfel, statele-membre ITU au aprobat noi obiective şi ţinte, împreună cu priorităţi actualizate pentru avansarea către conectivitate universală şi transformare digitală durabilă, prin Rezoluţia 71, revizuită, care subliniază Planul strategic al Uniunii, pentru o perioadă de patru ani, începând din 2024.

„Acest ultim plan pe patru ani îmbunătăţeşte obiectivul de conectivitate universală al ITU cu obiective pentru asigurarea accesului la Internet pentru toţi. De asemenea, susţine priorităţile de mediu ale ITU, ca parte a transformării digitale durabile. Ţintele planului pentru o infrastructură incluzivă şi sigură urmăresc să îmbunătăţească conectivitatea şi accesul la reţelele fixe şi în bandă largă, utilizarea radiocomunicaţiilor şi abilităţile digitale, alfabetizarea la nivel mondial, precum şi îmbunătăţirea cunoştinţelor şi capacităţilor în rândul membrilor ITU. În plus, Planul promovează inovaţia şi antreprenoriatul, centrate pe tehnologie, alături de reglementări inovatoare pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să promoveze incluziunea digitală”, se menţionează într-o comunicare oficială.

Potrivit sursei citate, Rezoluţia 71, revizuită, ţinteşte şi îmbunătăţirea rolului Birourilor regionale ale ITU, implementarea perspectivei de gen şi integrarea diversităţii în activitatea organizaţiei, fără a omite continuarea implementării Agendei 2030 a ONU pentru Dezvoltare Durabilă.

Cel mai recent Plan strategic clarifică domeniile-cheie ale activităţii Uniunii, încurajează o coordonare mai puternică între sectoarele de radiocomunicaţii, standardizare şi dezvoltare ale ITU, şi consolidează cadrul pentru managementul bazat pe rezultate.

România a organizat, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (PP-22).

Alături de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), parteneri în organizarea conferinţei au fost: Senatul României, Camera Deputaţilor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Societatea Română de Televiziune.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost partener media al evenimentului.

Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor din anul 2026 (PP-26) va avea loc în Qatar, la Doha, ţară care a mai găzduit, în trecut, Conferinţa mondială de dezvoltare a telecomunicaţiilor a ITU (2006), Summitul Connect Arab (2012) şi ITU Telecom World (2014).

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.

Înfiinţată în urmă cu 157 de ani, ITU este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...