Uniunea Națională a Judecătorilor cere CSM amânarea alegerii conducerii Consiliului

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) cere public Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca alegerea conducerii CSM, programată pentru vineri, să fie amânată, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaților, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Economica.net - joi, 03 ian. 2013, 21:13
Uniunea Națională a Judecătorilor cere CSM amânarea alegerii conducerii Consiliului

UNJR precizează că a solicitat în mod oficial actualei conduceri a CSM, încă din 19 decembrie 2012, asumarea publică a candidaturilor pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al Consiliului și a proiectelor candidaților.

„Până în acest moment, niciun membru al Consiliului nu și-a anunțat candidatura, iar pe site-ul oficial al Consiliului nu este publicat niciun anunț în acest sens”, se precizează în comunicat.

În opinia UNJR, perpetuarea acestei modalități de alegere a conducerii Consiliului, prin anunțarea doar în cadrul ședinței a candidaturilor și a proiectelor este inacceptabilă, fiind în totală contradicție cu principiile transparenței și responsabilității asumate în mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM.

UNJR consideră că alegerea conducerii CSM trebuie făcută printr-o procedură similară celei pentru şefii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„În acest sens, reamintim că recent Consiliul însuși, invocând principiul transparenței, a desfășurat o procedură publică de audiere a candidaților pentru funcțiile de conducere din Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie și de dezbatere a proiectelor acestora. În mod evident, o procedură similară trebuie urmată și în cazul alegerii conducerii CSM, fiind de datoria Consiliului să fie consecvent cu propriile declarații și acțiuni”, se mai arată în comunicat.

În acest context, UNJR solicită în mod ferm tuturor membrilor aleși ai CSM „să acționeze în conformitate cu interesul magistraților prin votul cărora au ajuns în aceste funcții publice”.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi aleg, vineri, noua conducere, judecătoarea Alina Ghica şi procuroarea Oana Schmidt Hăineală, care au deţinut până acum preşedinţia şi vicepreşedinţia acestui for, intenţionează să facă rocadă, însă şi alţi magistraţi vor să candideze.

La şedinţă şi-a anunţat participarea şi preşedintele Traian Băsescu.

Oficial, anul acesta, niciun candidat nu şi-a depus candidatura pentru conducerea CSM.

Anul trecut, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală şi-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simţit faptul că vicepreşedinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât preşedinta Ghica.

Surse din magistratură spun că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte.

Faptul că un procuror îşi depune candidatura pentru preşedinţia CSM în condiţiile în care acest for are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori a generat discuţii în sistemul judiciar.

Nu există vreo interdicţie prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridică probleme de constituţionalitate, susţin membri ai CSM.

Potrivit judecătorului Adrian Neacşu, membru ales în CSM, niciodată Consiliul nu a fost condus de un procuror.

„Pe lângă alte motive acest lucru ţine şi de aritmetica simplă. În CSM sunt nouă judecători aleşi şi doar cinci procurori. Mai mult, în acest moment în CSM sunt doar patru procurori aleşi, întrucât un post este vacant prin demisia domnului Bălan George. Numărul judecătorilor din CSM este de zece, la cei aleşi adăugându-se şi presedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)”, susţine judecătorul Neacşu, într-o postare pe facebook.

Judecătorul Neacşu afirmă că instanţele şi judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. „Nu pot spune aici mai multe, dar in percepţia sistemului judiciar acest lucru va însemna renunţarea judecătorilor la mandatul pentru care au fost aleşi”, mai scrie judecătorul Adrian Neacşu.

Pentru ca tandemul Hăineală-Ghica să fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, şi cele două reprezentante ale societăţii civile în CSM, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.

Totuşi, pentru şedinţa de joi, esta dată certă candidatura unui judecător pentru funcţia de preşedinte al CSM.

Surse din magistratură spun că judecătorul ar fi Mircea Aron.

În situaţia în care judecătorul Mircea Aron, reprezentantul ICCJ în Consiliu, şi-ar depune candidatura, Livia Stanciu „ar fi pusă într-o situaţie neconfortabilă”, afirmă surse din magistratură. Concret, Livia Stanciu nu ar putea refuza să-i dea votul colegului său de la ICCJ, Mircea Aron, mai ales că în 2013 îi expiră mandatul de preşedintă a instanţei supreme şi are nevoie de avizul Consiliului pentru a fi reînvestită în această funcţie.

Experienţa ultimilor ani a relevat faptul că în ziua alegerilor au existat magistraţi care şi-au anunţat candidatura pentru conducerea CSM, astfel că şi în şedinţa de joi sunt aşteptate candidaturi, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor decide cine le va fi preşedinte şi vicepreşedinte pentru următorul an.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul șoferului vinovat este faliment, iar dauna va fi plătită, de......
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...