Universal Robots: 28% din IMM-urile producătoare din România planifică robotizarea în următorii 2 ani

22 07. 2021
UR linie ambalare

Cel mai important factor care motivează 100% din IMM-urile românești să implementeze automatizarea cu roboți este creșterea calității produsului. Tot la acest capitol, al doilea loc este ocupat de două așteptări aflate la egalitate: creșterea competitivității și creșterea volumului producției (97,8%.)

De asemenea, companiile ar dori ca, cu ajutorul roboților, să reducă timpul de producție (92,7%), să reducă costurile de producție și, prin urmare, să-și sporească eficiența (92,2%), să elimine erorile umane (91,4%), să obțină
standardizarea proceselor(90,5%), precum și să crească flexibilitatea producției (88,8%) și siguranța muncii (88,5%).

Potrivit sursei citate, creșterea pieței poate fi poate fi atribuită avantajelor necontestate ale coboților, inclusiv,
printre altele, prețurilor scăzute și amortizării rapide, care sunt deosebit de relevante pentru IMM-uri.

Coboții au creat noi oportunități de automatizare în industrii dintre cele mai diverse, îmbunătățind elasticitatea proceselor de producție nu numai în marile companii de producție, ci și în întreprinderile mici și mijlocii. Ei sunt ușor de implementat și ocupă o zonă restrânsă în spațiile în care operează. Acești roboți au revoluționat, de asemenea, abordarea față de siguranță permițând crearea unui mediu în care un om și o mașinărie pot să conclucreze în deplină siguranță.

Peste 80% din soluțiile UR din întreaga lume funcționează fără garduri de siguranță, aspect care le permite să lucreze cot la cot cu angajații umani și să le ofere acestora din urmă oportunitatea de a se elibera de activități repetitive și îndeplini activități care să le aducă mai multă satisfacție și să crească calitatea producției.

Studiile au arătat că afacerile care utilizează roboți colaborativi alături de angajați sunt cu până la 85% mai eficiente, fiind astfel mai competitive. Un alt beneficiu adus de aceștia este faptul că pot automatiza procese care nu au fost automatizate anterior.

Universal Robots a luat naștere în 2005 atunci când trei danezi, Esben Østergaard, Kasper Støy și Kristian Kassow, colegi la Universitatea din Danemarca, înfiinţau o companie ce își propunea să facă accesibilă tehnologia robotică companiilor mici și mijlocii.

Prezentă în 20 de ţări, cu o rețea globală de peste 1.100 distribuitori UR, integratori de sistem și companii dezvoltatoare UR+, compania este astăzi lider mondial pe piaţa roboţilor colaborativi, deţinând mai mult de 55% din acest segment de piaţă și având aproximativ 60.000 de coboţi vânduţi la nivel mondial.

În România, producătorul danez lucrează cu patru distribuitori și nouă integratori certificaţi cu profile și specializări diferite în funcţie de anumite industrii sau aplicaţii.