Universitatea de Vest Timișoara lansează primul curs post-universitar de specializare în blockchain, începând cu 2020

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) va introduce în cursul anului 2020, primul curs post-universitar cu specializare în domeniul blockchain. Modulul va fi predat de către specialiști din cadrul UVT, de la Departamentul de Informatică al Facultății de Matematică și Informatică, precum și din afara UVT. 
Economica.net - lun, 11 nov. 2019, 09:21
Universitatea de Vest Timișoara lansează primul curs post-universitar de specializare în blockchain, începând cu 2020

Unul dintre specialişti este co-fondatorul proiectului Ethereum, Mihai Alisie, keynote speaker în cadrul workshop-ului de blockchain. Mihai Alisie crede că Timișoara are oportunitatea de a deveni un hub național și internațional pentru tehnologia blockchain și salută deschiderea UVT de a organiza evenimente prin care se pot prezenta noile tendințe tehnologice, se oferă oportunități de carieră, contribuind semnificativ la educația tinerei generații.

„Universitatea de Vest din Timișoara urmărește să fie în vârful marilor schimbări în societatea românească, deschizând noi orizonturi spre tehnologia de ultimă generație, așa cum este și în cazul blockchain, susținând implementarea de ateliere și module care să promoveze modele de bună practică”, se arată într-un comunicat al UVT.

Tehnologia blockchain care utilizează criptarea şi generază un avans considerabil al Industriei 4.0, are potențialul de a se consacra în mai multe sectoare de business din România (industrie, energie, mediu, e-governance, security, supply chain etc.), dar și să atragă interesul tinerelor generații, încă de pe băncile facultăților.

După ce marți, 5 noiembrie 2019, Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit primul workshop de blockchain din vestul țării, observațiile specialiștilor și publicului prezent la eveniment au condus la concluzia utilității unui modul de pregătire post-universitară în domeniul tehnologiilor blockchain, pe care UVT se precocupă deja să îl implementeze.

Workshop-ul a reunit specialiști, antreprenori și cadre din mediul academic, care au pus în discuție tehnologiile inovatoare într-o societate descentralizată, securitatea cibernetică și aplicațiile blockchain în educație.

„Rolul nostru, ca Universitate de top din vestul țării, este de a fi mereu adaptați la noile tendințe din sfera tehnologiilor revoluționare și de a forma viitorii specialiști și inovatori. Vrem să modelăm noi perspective, să devenim tot mai interesanți ca universitate, pentru studenți foarte ambițioși și bine pregătiți și chiar să deschidem noi oportunități de educație, dezvoltând aici, la Universitatea de Vest din Timișoara, un nou câmp de cunoaștere și cercetare, cel al tehnologiilor blockchain.

Noile provocări de business au nevoie de suport educațional, cu ajutorul căruia pot să-și transforme achizițiile tehnologice și de cunoaștere în avantaje competitive. Se simte nevoia de a răspunde așteptărilor din mediul de afaceri prin noi programe universitare, nișate pe aplicațiile de tip blockchain; aceasta este o direcție de cunoaștere, cercetare și inovare care este deja prezentă în marile capitale universitare din lume, iar această evoluție ne motivează și pe noi, în inițierea unui curs post-universitar specializat în tehnologie blockchain”, declară prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Workshop-ul BLOCKCHAIN: APLICABILITATE ȘI INOVAȚIE ÎN MEDIUL BUSINESS a reunit peste 100 de participanți la UVT. Interesul pentru tehnologia blockchain este astfel confirmat prin aderarea specialiștilor la demersul întreprins de UVT.

Experiența de cercetare în domeniile Blockchain, al Securității Cibernetice, al Calculul de Înaltă Performanță (HPC), precum și existența infrastructurii HPC necesare la UVT fac posibil demersul academic de extindere a ofertei educaționale în domeniul blockchain, spune Prof. dr. Viorel Negru, Directorul Centrului de Cercetare în Informatică din cadrul UVT.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...