UNSAR: Unificarea supravegherii asigurărilor, bursei şi a pensiilor are nevoie de justificare

O decizie de unificare a supravegherii pieţei de asigurări, de capital şi respectiv a fondurilor de pensii private trebuie să aibă la bază o justificare prudenţială si economică credibilă, cu punerea în balanţă a avantajelor şi dezvantajelor aferente, arată Florentina Almajanu, director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 17:44
UNSAR: Unificarea supravegherii asigurărilor, bursei şi a pensiilor are nevoie de justificare

‘O decizie de unificare a supravegherii pieţei de asigurări, de capital şi respectiv a fondurilor de pensii private – pe lângă faptul că este necesar să facă obiectul unei ample dezbateri cu asociaţiile profesionale a societăţilor care sunt subiecte ale supravegherii – trebuie să aibă la bază, înainte de orice, o justificare prudenţială şi economică credibilă, cu punerea în balanţă a avantajelor şi dezvantajelor aferente’, a declarat Florentina Almajanu.

În acest context, UNSAR solicită o analiză responsabilă asupra oportunităţii comasării, în regim de urgenţă, a autorităţilor de supraveghere şi control a pieţei de capital, pieţei de asigurări şi a segmentului de pensii administrate privat.

‘Pe de o parte, considerăm că, în vederea luării unei decizii, trebuie luat în considerare contextul economic şi financiar local şi global. La nivelul pieţelor financiare continuă să se manifeste tensiuni la cote ridicate, volatilitatea fiind una dintre caracteristicile principale ale acestora. Persistă, totodată, incertitudinile privind perspectivele creşterii economice la nivel european şi mondial. Evoluţia economiei României, în general, şi a segmentelor financiare locale în particular a fost influenţată de această situaţie. Piaţa asigurărilor, spre exemplu, va consemna, foarte probabil, un al patrulea an consecutiv de contracţie, în termeni reali, a volumului de afaceri’, se precizează în comunicatul UNSAR.

Pe de altă parte, Uniunea îşi exprimă îndoielile cu privire la reducerea birocraţiei şi la eficienţa actului decizional al unei instituţii care va avea un Consiliu format din 15 membri. ‘La fel cum, deşi este lăudabil obiectivul de reducere a cheltuielilor, ne întrebăm cum va fi acesta atins, în condiţiile în care, conform Proiectului publicat, A.S.F. preia numărul de posturi şi personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cu menţinerea tuturor drepturilor avute la data preluării, inclusiv cele salariale’, se menţionează în comunicat.

În altă ordine de idei, UNSAR aminteşte că societăţile de asigurări contribuie la finanţarea Instituţiei de supraveghere, motiv pentru care trebuie consultate în luarea unei decizii de acest fel.

‘O asemenea decizie nu poate fi argumentată numai prin faptul că aceasta este practica în puţin peste jumătate din numărul statelor membre UE, cu atât mai puţin cu cât se omit cel puţin 3 aspecte esenţiale şi anume: în cele mai multe cazuri, autoritatea supraveghează şi sectorul bancar (Germania, ţările nordice, Olanda, Belgia, Polonia, Ungaria, Irlanda, Austria etc.); gradul de dezvoltare şi sofisticare în cele mai multe dintre aceste state este foarte ridicat, pieţele evoluând în sute de ani; există state membre UE dezvoltate în care supravegherea prudenţială a pieţelor este separată, cum ar fi, de exemplu, Italia, Spania, Slovenia, Luxemburg’, se mai arată în documentul citat.

Ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost aprobată marţi, în şedinţa de Guvern, a declarat premierul Victor Ponta, menţionând că Ministerul Justiţiei va reglementa în perioada următoare ultimele detalii cu privire la noua structură.

Autoritatea de Supraveghere Financiară ar urma să includă Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Te-ar mai putea interesa și
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere în primul trimestru al acetui an....
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...