UNSAR: Unificarea supravegherii asigurărilor, bursei şi a pensiilor are nevoie de justificare

O decizie de unificare a supravegherii pieţei de asigurări, de capital şi respectiv a fondurilor de pensii private trebuie să aibă la bază o justificare prudenţială si economică credibilă, cu punerea în balanţă a avantajelor şi dezvantajelor aferente, arată Florentina Almajanu, director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 17:44
UNSAR: Unificarea supravegherii asigurărilor, bursei şi a pensiilor are nevoie de justificare

‘O decizie de unificare a supravegherii pieţei de asigurări, de capital şi respectiv a fondurilor de pensii private – pe lângă faptul că este necesar să facă obiectul unei ample dezbateri cu asociaţiile profesionale a societăţilor care sunt subiecte ale supravegherii – trebuie să aibă la bază, înainte de orice, o justificare prudenţială şi economică credibilă, cu punerea în balanţă a avantajelor şi dezvantajelor aferente’, a declarat Florentina Almajanu.

În acest context, UNSAR solicită o analiză responsabilă asupra oportunităţii comasării, în regim de urgenţă, a autorităţilor de supraveghere şi control a pieţei de capital, pieţei de asigurări şi a segmentului de pensii administrate privat.

‘Pe de o parte, considerăm că, în vederea luării unei decizii, trebuie luat în considerare contextul economic şi financiar local şi global. La nivelul pieţelor financiare continuă să se manifeste tensiuni la cote ridicate, volatilitatea fiind una dintre caracteristicile principale ale acestora. Persistă, totodată, incertitudinile privind perspectivele creşterii economice la nivel european şi mondial. Evoluţia economiei României, în general, şi a segmentelor financiare locale în particular a fost influenţată de această situaţie. Piaţa asigurărilor, spre exemplu, va consemna, foarte probabil, un al patrulea an consecutiv de contracţie, în termeni reali, a volumului de afaceri’, se precizează în comunicatul UNSAR.

Pe de altă parte, Uniunea îşi exprimă îndoielile cu privire la reducerea birocraţiei şi la eficienţa actului decizional al unei instituţii care va avea un Consiliu format din 15 membri. ‘La fel cum, deşi este lăudabil obiectivul de reducere a cheltuielilor, ne întrebăm cum va fi acesta atins, în condiţiile în care, conform Proiectului publicat, A.S.F. preia numărul de posturi şi personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cu menţinerea tuturor drepturilor avute la data preluării, inclusiv cele salariale’, se menţionează în comunicat.

În altă ordine de idei, UNSAR aminteşte că societăţile de asigurări contribuie la finanţarea Instituţiei de supraveghere, motiv pentru care trebuie consultate în luarea unei decizii de acest fel.

‘O asemenea decizie nu poate fi argumentată numai prin faptul că aceasta este practica în puţin peste jumătate din numărul statelor membre UE, cu atât mai puţin cu cât se omit cel puţin 3 aspecte esenţiale şi anume: în cele mai multe cazuri, autoritatea supraveghează şi sectorul bancar (Germania, ţările nordice, Olanda, Belgia, Polonia, Ungaria, Irlanda, Austria etc.); gradul de dezvoltare şi sofisticare în cele mai multe dintre aceste state este foarte ridicat, pieţele evoluând în sute de ani; există state membre UE dezvoltate în care supravegherea prudenţială a pieţelor este separată, cum ar fi, de exemplu, Italia, Spania, Slovenia, Luxemburg’, se mai arată în documentul citat.

Ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost aprobată marţi, în şedinţa de Guvern, a declarat premierul Victor Ponta, menţionând că Ministerul Justiţiei va reglementa în perioada următoare ultimele detalii cu privire la noua structură.

Autoritatea de Supraveghere Financiară ar urma să includă Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...