UNTRR anunță un amplu protest în această lună la București

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunțat că va organiza în această lună la Bucureşti un amplu protest pe tema situaţiei impozitării diurnei şoferilor.
AGERPRES - vin, 03 sept. 2021, 19:26
UNTRR anunță un amplu protest în această lună la București

Conform UNTRR, situaţia mpozitării diurnei şoferilor nu a fost rezolvată încă de Guvern în ciuda promisiunilor ministrului Finanţelor. În acest context, organizaţia patronală atrage atenţia că transportatorii rutieri români au ajuns într-o situaţie disperată în contextul impozitării diurnei.

„Pentru menţinerea competitivităţii celui mai mare contribuitor la exportul de servicii al României din ultimii ani este nevoie de o rezolvare urgentă şi favorabilă a situaţiei din partea autorităţilor. Transportatorii rutieri vor continua protestele pe tema impozitării diurnei, urmând ca în luna septembrie 2021 să fie organizat un protest amplu în Bucureşti. (…) Tensiunea creată prin reîncadrarea diurnelor ca venit salarial este maximă şi este total contraproductivă pentru Guvern şi industria de transport rutier”, arată UNTRR.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România solicită intervenţia de urgenţă a Guvernului pentru clarificarea controalelor fiscale pe diurnă, având în vedere verificările recente la firmele de transport rutier, precum şi emiterea unor procese verbale care au vizat reîncadrarea diurnei ca venit salarial şi plata impozitelor şi contribuţiilor aferente retroactiv pe 5 ani, conform comunicatului UNTRR.

Organizaţia patronală aminteşte că ministrul Finanţelor a precizat în august că la începutul lunii septembrie va fi publicat un proiect de lege pentru anularea unor obligaţii fiscale ale transportatorilor rutieri, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

„Deşi ministrul finanţelor a precizat în cadrul conferinţei de presă din data de 24.08.2021 că proiectul de LEGE pentru anularea unor obligaţii fiscale şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.16/2017 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale va fi publicat odată cu reluarea activităţii parlamentare de la 01.09.2021, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce duce la continuarea stării de incertitudine la nivelul industriei de transport rutier”, precizează UNTRR.

Organizaţia patronală notează că orice creştere unilaterală a costurilor în domeniul transporturilor rutiere de către autorităţile din România în urma controalelor şi deciziilor de impunere transmise de ANAF pe tema diurnei ameninţă cu extincţia acest sector important al economiei româneşti.

„Operatorii de transport rutier sunt puşi într-o situaţie disperată, iar protestele sunt inevitabile, întrucât firmele ajung să nu mai aibă nimic de pierdut. Prin proteste se trage încă un semnal de alarmă în speranţa clarificării favorabile”, menționează UNTRR.

Transportul rutier este unul dintre cele mai competitive şi mai importante sectoare economice ale României, doar în ultimii patru ani având o contribuţie la exportul de servicii de peste 22,3 miliarde euro, arată Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.

De asemenea, la nivel european, România este a opta piaţă de transport rutier din Uniunea Europeană şi se poziţionează pe locul 3 în UE la operaţiunile de transport rutier internaţional de tip cross-trade (10,5%) şi cabotaj (8.2%), după Polonia şi Lituania, în contextul în care România este a 15-a economie ca mărime din UE, se menţionează în comunicatul UNTRR.

Transportul rutier generează circa 5% din PIB al României, iar în acest domeniu lucrează peste 350.000 de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
1.279 cazuri noi, 86 morţi, în 24 de ore – Coronavirus miercuri, 8.12.2021
1.279 cazuri noi, 86 morţi, în 24 de ore – Coronavirus miercuri, 8.12.2021
Criza Coronavirus miercuri, 8 decembrie 2021 - 1.279 cazuri noi, 86 morţi, în 24 de ore
UPDATE: EuroNCAP dă de pereți cu electricele grupului Renault: Dacia Spring doar o stea, Renault Zoe zero stele – VIDEO
UPDATE: EuroNCAP dă de pereți cu electricele grupului Renault: Dacia Spring doar o stea, Renault Zoe zero stele – ...
Euro NCAP a dat astăzi publicității detalii despre siguranța unor modele apărute recent pe piață. Printre acestea ...
Immofinanz a vândut către Oresa mallul Armonia, închis în 2021 și transformat în centru logistic și industrial
Immofinanz a vândut către Oresa mallul Armonia, închis în 2021 și transformat în centru logistic și industrial
Dezvoltatorul Immofinanz a anunțat vânzarea fostului centru comercial Armonia Arad către Oresa. Mallul a fosst deschis ...