UNTRR solicită Guvernului clarificarea situației privind impozitarea diurnei plătite șoferilor profesioniști

Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului clarificarea urgentă a situaţiei impozitării diurnei plătite şoferilor profesionişti români care operează transport rutier internaţional, având în vedere incertitudinea majoră creata în sectorul transporturilor rutiere de controalele recente ale ANAF, care au vizat reîncadrarea diurnei ca venit salarial şi plata impozitelor şi contribuţiilor aferente retroactiv pe 5 ani, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 18 iun. 2021, 21:56
UNTRR solicită Guvernului clarificarea situației privind impozitarea diurnei plătite șoferilor profesioniști

„Această interpretare retroactivă a legislaţiei aplicabile de către organismele de control din România afectează grav supravieţuirea sectorului românesc de transport rutier internaţional, ameninţând să conducă la falimentul imediat al firmelor de transport, în condiţiile în care sunt situaţii în care deciziile de impunere sunt în cuantum cel puţin egal cu cifra de afaceri anuală a companiei”, susţin reprezentanţii UNTRR într-un comunicat.

Organizaţia patronală atenţionează că orice creştere unilaterală a costurilor în domeniul transporturilor rutiere de către România în urma acestei noi interpretări a ANAF, „ameninţă cu extincţia acest sector important al economiei româneşti”.

„Operatorii de transport rutier sunt puşi într-o situaţie disperată, iar protestele sunt inevitabile, întrucât firmele ajung să nu mai aibă nimic de pierdut. Prin proteste se trage încă un semnal de alarmă în speranţa clarificării favorabile”, arată UNTRR.

Potrivit sursei citate, ANAF a transmis vineri un răspuns la situaţia semnalată de UNTRR, cu privire la diurna, însă acesta nu ţine cont de specificul activităţii de transport rutier şi nici nu răspunde la problemele actuale, precum lipsa de predictibilitate. „Deşi în răspunsul ANAF transmis astăzi UNTRR se confirmă faptul că diurna, respectiv indemnizaţia de delegare/detaşare are acelaşi tratament fiscal, fiind neimpozabilă în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna în România, ANAF nu clarifică practica sa recentă de control aplicată transportatorilor rutieri prin care a decis impozitarea retroactiva a diurnei, cu consecinţele dramatice pentru industria de transport rutier şi pentru economia României”, se arată în comunicat.

Dispariţia industriei româneşti de transport rutier internaţional va duce la zero contribuţii la exportul de servicii al României şi la costuri cu serviciile de transport plătite către străini, astfel că la transporturi, „în loc de excedent vom înregistra deficit”.

În acest context, UNTRR solicită sprijinul Guvernului României pentru fundamentarea corectă a deciziilor şi clarificarea situaţiei impozitării transportatorilor rutieri printr-o abordare care să crească competitivitatea acestui sector esenţial al
economiei româneşti şi nu sa îi ameninţe supravieţuirea.

„Practica ANAF de impozitare a diurnei reprezintă o abordare unică în Uniunea Europeană, unde atât ţările vestice cât şi cele estice nu impozitează sumele acordate cu titlul de diurna. În aceste condiţii, este imposibil transportatorilor români să mai concureze cu sectorul de transport din alte ţari (Ţările Baltice, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Spania) – care au un avantaj competitiv prin neimpozitarea diurnei”, au mai transmis reprezentanţii UNTRR.

Potrivit datelor BNR, citate de uniunea patronală, transporturile rutiere au fost principalul contribuitor la exportul de servicii al României în ultimii ani, cu un total de 5,68 miliarde euro în 2020, din care 5,53 miliarde euro transport rutier de mărfuri. În 2019, sectorul de transport rutier a contribuit cu 6,26 miliarde euro (din care 6,1 miliarde euro transport rutier de mărfuri).

Transportul rutier generează un sfert din exportul total de servicii al României şi reprezintă peste jumătate din soldul
total al comerţului internaţional cu servicii.

La nivel european, România este a 8-a piaţa de transport rutier din Uniunea Europeana şi se poziţionează pe locul 3 în UE la operaţiunile de transport rutier internaţional de tip cross-trade (10,5%) şi cabotaj (8.2%), dupa Polonia şi Lituania, deşi suntem de-abia a 15-a economie ca mărime din UE, ceea ce indică foarte clar ca transportul rutier este una dintre cele mai performante activitaţi din România.

Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectueaza transporturi interne şi internaţionale de marfa şi persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Herbert Diess, Volkswagen: Avem registrul de comenzi plin, aşa cum se întâmpla rareori în trecut
Herbert Diess, Volkswagen: Avem registrul de comenzi plin, aşa cum se întâmpla rareori în trecut
Directorul general al Volkswagen, Herbert Diess, este încrezător că producătorul auto va depăşi în a doua parte a anului problemele cauzate de majorarea preţurilor la materiile prime şi......
VTEX a finalizat procesul de listare la bursă a ofertei publice inițiale
VTEX a finalizat procesul de listare la bursă a ofertei publice inițiale
VTEX, platforma de comerț digital enterprise pentru branduri de top și retaileri, prezentă și în România, a anunțat ...
AFM: 40.000 de persoane fizice s-au înscris la Rabla Clasic și 5.901 pentru Rabla Plus
AFM: 40.000 de persoane fizice s-au înscris la Rabla Clasic și 5.901 pentru Rabla Plus
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că aproape 40.000 de persoane fizice s-au înscris în Programul Rabla ...
Cîţu: Am aprobat măsurile de relaxare a restricţiilor de la 1 august. Nu se relaxează foarte mult, multe sunt menţinute
Cîţu: Am aprobat măsurile de relaxare a restricţiilor de la 1 august. Nu se relaxează foarte mult, multe sunt menţinute
Guvernul a aprobat măsurile de relaxare, de la 1 august, a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, a ...