UNTRR: Transporatorii români pot recupera o parte din taxa de drum plătită în Germania. Solicitările pot fi depuse până pe 4 decembrie

Companiile de transport rutier din România care au achitat taxe de drum în Germania, în perioada 2017 - 2020, pot recupera între 4% şi 7% din cuantumul acestora, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statul german a încasat suplimentar şi nelegal de la transportatorii rutieri sume aferente taxării infrastructurii, se menţionează într-un comunicat remis luni de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), relatează Agerpres.
Economica.net - lun, 23 nov. 2020, 18:03
UNTRR: Transporatorii români pot recupera o parte din taxa de drum plătită în Germania. Solicitările pot fi depuse până pe 4 decembrie

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, pe data de 28 octombrie 2020, că modalitatea de calcul a taxelor de drum pentru camioane în Germania încalcă legislaţia europeană, notează UNTRR.

Astfel, la calcularea taxei de drum, Germania a luat în considerare costurile Poliţiei Rutiere, cu toate că acest lucru nu este permis în legislaţia europeană, iar în calculul taxei de drum ar fi trebuit inclus doar costul infrastructurii, potrivit organizaţiei transportatorilor.

În consecinţă, toate firmele care au plătit suplimentar taxele de drum au dreptul la o rambursare din partea statului german, iar în prezent nivelul rambursării se ridică la un procent de între 4% şi 7% din totalul taxelor achitate, conform comunicatului UNTRR.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România recomandă companiilor din România să se înregistreze pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, pusă la dispoziţie de firma de avocatură Hausfeld din Germania şi de compania eClaim GmbH, în parteneriat cu UNTRR.

Termenul limită de înscriere este 4 decembrie 2020, potrivit UNTRR.

Perioada de prescripţie pentru cererile de rambursare este de trei ani, se menţionează în comunicatul organizaţiei transportatorilor.

Practic, rambursările pentru perioada de dinainte de 2017 nu mai pot fi revendicate de către companii, cu excepţia cazului în care acestea au luat deja măsuri pentru a suspenda sau întrerupe limitarea într-o etapă anterioară.

„Pentru taxele de drum plătite în 2017, perioada de prescripţie va expira la 31 decembrie 2020, de aceea sunt recomandate acţiuni urgente pentru ca cererile din 2017 sa fie menţinute”, conform comunicatului UNTRR.

După înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, firmele vor primi un email de confirmare, urmând ca în perioada următoare să le fie trimise documentele pentru semnare. Astfel, vor trebui semnate şi încărcate pe platformă mandatul şi acordurile de finanţare, iar o procură trebuie semnată şi trimisă la Hausfeld prin poştă, se precizează în document.

După semnarea contractelor între compania de transport şi firma de avocatură Hausfeld, trebuie furnizate informaţii despre taxele de drum plătite, respectiv toate facturile lunare din 2017 până în 2020, potrivit UNTRR.

Compania eClaim GmbH va acoperi toate cheltuielile de judecată, precum şi onorariile Hausfeld, în schimbul unui comision în caz de succes, notează Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România. Există diferite valori ale comisionului de succes care depind de modul de soluţionare al cazului – dacă se ajunge la o înţelegere cu statul german înainte de a se întreprinde orice acţiune în justiţie, sau dacă trebuie să se desfăşoare proceduri unice sau sunt necesare procese individuale pentru fiecare companie, se menţionează în comunicatul UNTRR.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia a anunţat vineri că a impus interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni ca răspuns la ...
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii facturilor
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii ...
Electrica Furnizare se va împrumuta de 1,5 miliarde de lei, pe termen scurt, în contextul în care compania trebuie să ...
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările ...