1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Următoarele câteva ore decid soarta Ciprului

Parlamentarii Ciprului trebuie să ia decizii majore vineri, pentru prevenirea unui dezastru financiar, a anunţat Guvernul de la Nicosia, în timp ce Parlamentul se pregăteşte pentru dezbaterea mai multor propuneri de criză, relatează MarketWatch.

22 mar, 2013 | Mediafax
(update 22 mar, 2013 22:58) Protestatari nemulţumiţi de taxa pe depozite bancare au ars un drapel UE în centrul Nicosiei
Zeci de manifestanţi s-au adunat, vineri seară, în faţa Parlamentului de la Nicosia, incendiind un drapel al Uniunii Europene, în contextul în care liderii Republicii Cipru dezbat un nou plan pentru a primi un împrumut din partea creditorilor internaţionali, relatează AFP.
Aproximativ 30 de tineri cu cagule pe feţe au ars un drapel al Uniunii Euiropene. "Taxa pe depozite bancare este furt", au strigat protestatarii.


(update 22 mar, 2013 22:56) Moody s reduce ratingul principalelor bănci din Republica Cipru
Agenţia Moody s a redus, vineri, ratingul principalelor trei bănci din Republica Cipru, invocând riscuri privind siguranţa depozitelor bancare, informează AFP.
Moody s a scăzut de la Caa2 la Caa3 ratingul pe termen lung al Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank.


(update 22 mar, 2013 22:54) Planul B analizat de R.Cipru prevede o taxă de 15% pe depozitele bancare de peste 100.000 de euro
Planul B pe care liderii Republicii Cipru îl dezbat în încercarea de a obţine asistenţă din partea UE prevede impunerea unei taxe de 15% pe depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro, anunţă Televiziunea publică cipriotă, citată de AFP.
În lipsa soluţiilor alternative, ideea impunerii unei taxe pe depozitele bancare pare să rămână de actualitate.


"Următoarele câteva ore vor decide viitorul ţării", a afirmat purtătorul de cuvânt al executivului, Christos Stylianides, într-o declaraţie la televiziune.

El a spus că orice decizie se va lua vor fi şi aspecte dureroase, dar ţara trebuie salvată, guvernul cerând tuturor să îşi asume partea sa de contribuţie.

Oficialii ciprioţi trebuie să aprobe o legislaţie care să asigure fondurile necesare pentru planul european de salvare şi care să fie acceptată şi de partenerii din zona euro.

Liderii europeni au adoptat o poziţie dură, cerând restrângerea sectorului bancar cipriot.

Ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care conduce Eurogroup, forul miniştrilor de profil din zona euro, a declarat vineri că oficialii europeni se concentrează pe menţinerea Ciprului în uniunea monetară.

Investitorii de pe pieţele financiare sunt optimişti în privinţa unui posibil acord, astfel că euro s-a apreciat cu 0,72%, la peste 1,3 dolari pe unitate, iar bursele europene şi Wall Street sunt în creştere.

Oficialii zonei euro au aprobat săptămâna trecută un plan de salvare a Ciprului în valoare de 10 miliarde de euro, care include şi o taxă pe depozitele bancare, pentru obţinerea altor 5,8 miliarde de euro, condiţie respinsă de Parlamentul de la Nicosia.

Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că în lipsa unui acord va opri de luni noapte accesul la lichidităţi al băncilor din Cipru.

Autorităţile cipriote au negociat şi cu Rusia o posibilă finanţare, dar ministrul de Finanţe Michael Sarris a plecat de la Moscova fără niciun rezultat.

Ciprul caută un plan alternativ acceptabil de către oficialii europeni, înainte de termenul dat de BCE, care ar putea include o versiune a impopularei taxe pe depozite, ca alternativă la intrarea în incapacitate de plată.

Discuţiile iau în calcul restricţii fără precedent asupra tranzacţiilor financiare, potrivit Wall Street Journal. Acestea ar permite autorităţilor să limiteze tranzacţiile non-cash, încasările de cecuri şi retragerile de bani şi chiar să transforme conturile în depozite la termen, la redeschiderea băncilor.

Instituţiile financiare din Cipru sunt închise din 16 martie şi ar urma să îşi reia activităţile marţea viitoare, luni fiind o sărbătoare publică.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO