Următoarele câteva ore decid soarta Ciprului

Parlamentarii Ciprului trebuie să ia decizii majore vineri, pentru prevenirea unui dezastru financiar, a anunţat Guvernul de la Nicosia, în timp ce Parlamentul se pregăteşte pentru dezbaterea mai multor propuneri de criză, relatează MarketWatch.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 17:14
Următoarele câteva ore decid soarta Ciprului

„Următoarele câteva ore vor decide viitorul ţării”, a afirmat purtătorul de cuvânt al executivului, Christos Stylianides, într-o declaraţie la televiziune.

El a spus că orice decizie se va lua vor fi şi aspecte dureroase, dar ţara trebuie salvată, guvernul cerând tuturor să îşi asume partea sa de contribuţie.

Oficialii ciprioţi trebuie să aprobe o legislaţie care să asigure fondurile necesare pentru planul european de salvare şi care să fie acceptată şi de partenerii din zona euro.

Liderii europeni au adoptat o poziţie dură, cerând restrângerea sectorului bancar cipriot.

Ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care conduce Eurogroup, forul miniştrilor de profil din zona euro, a declarat vineri că oficialii europeni se concentrează pe menţinerea Ciprului în uniunea monetară.

Investitorii de pe pieţele financiare sunt optimişti în privinţa unui posibil acord, astfel că euro s-a apreciat cu 0,72%, la peste 1,3 dolari pe unitate, iar bursele europene şi Wall Street sunt în creştere.

Oficialii zonei euro au aprobat săptămâna trecută un plan de salvare a Ciprului în valoare de 10 miliarde de euro, care include şi o taxă pe depozitele bancare, pentru obţinerea altor 5,8 miliarde de euro, condiţie respinsă de Parlamentul de la Nicosia.

Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că în lipsa unui acord va opri de luni noapte accesul la lichidităţi al băncilor din Cipru.

Autorităţile cipriote au negociat şi cu Rusia o posibilă finanţare, dar ministrul de Finanţe Michael Sarris a plecat de la Moscova fără niciun rezultat.

Ciprul caută un plan alternativ acceptabil de către oficialii europeni, înainte de termenul dat de BCE, care ar putea include o versiune a impopularei taxe pe depozite, ca alternativă la intrarea în incapacitate de plată.

Discuţiile iau în calcul restricţii fără precedent asupra tranzacţiilor financiare, potrivit Wall Street Journal. Acestea ar permite autorităţilor să limiteze tranzacţiile non-cash, încasările de cecuri şi retragerile de bani şi chiar să transforme conturile în depozite la termen, la redeschiderea băncilor.

Instituţiile financiare din Cipru sunt închise din 16 martie şi ar urma să îşi reia activităţile marţea viitoare, luni fiind o sărbătoare publică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Fondul Proprietatea a vândut 4% din Petrom pentru aproape un miliard de lei
Fondul Proprietatea a vândut 4% din Petrom pentru aproape un miliard de lei
2,27 miliarde de acțiuni ordinare deținute în OMV Petrom S.A. au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizării ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar joi, 20.01.2022
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar joi, 20.01.2022
Leul a început ziua la valori apropiate de cele anunţate la cursul BNR, în comparaţie cu principalele valute.
Nicușor Dan despre greva de la STB: Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestor manipulări. Nu există un risc ca această societate să intre în insolvență sau faliment
Nicușor Dan despre greva de la STB: Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestor manipulări. Nu există un risc ...
Angajații STB sunt în grevă, iar primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că STB a depus la Tribunalul București ...