Următorul pas pentru reformarea UE. Ce spune guvernatorul Băncii Franţei

Uniunea monetară europeană trebuie să se transforme într-o uniune financiară, statele din zona euro având nevoie să asume în comun responsabilităţi în supravegherea sistemului bancar, în gestionarea crizelor şi în garantarea depozitelor bancare, propune guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer.
Economica.net - mar, 12 iun. 2012, 15:30
Următorul pas pentru reformarea UE. Ce spune guvernatorul Băncii Franţei

„Criza a demonstrat că uniunea economică şi monetară la nivel european este incompletă: moneda unică trebuie susţinută de o uniune financiară. Băncile pe care le avem în prezent sunt bănci ale zonei euro, nu sunt germane, spaniole sau franceze. Actualele banci pot lua fonduri de la Banca Centrală Europeană şi pot acorda credite oricărui cetăţean sau companie din zona euro. În plus, clienţii pot muta depozitele bancare cu uşurinţă dintr-o ţară în alta”, explică, în ediţia online a Wall Street Journal, Christian Noyer, actualul guvernator al Bancii naţionale a Franţei şi fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene.

„Suntem toţi parte a aceluiaşi sistem financiar. Toţi avem beneficii când lucrurile funcţionează bine, suntem toţi afectaţi când se întâmplă ceva rău. Şi, totuşi, infrastructura de supraveghere europeană şi garanţiile bancare sunt fragmentate de frontierele statelor, iar băncile încă sunt considerate de investitori şi de pieţele financiare ca fiind naţionale. Iar aceasta situaţie generează numeroase dificultăţi. Nu putem şi nu trebuie să oprim tendinţa circulaţiei capitalului de a fi selectivă în cadrul Uniunii Europene; întotdeauna vor exista diferenţieri în funcţie de preferinţele investitorilor. Dar nu există nicio logică a situaţiei actuale, în care unele bănci sunt penalizate puternic din punctul de vedere al finantării şi al activităţilor doar pentru că guvernul ţării în care se află a fost iresponsabil din punct de vedere fiscal în trecut, context care afectează ratingul băncii”, subliniază Noyer.

„Actuala situaţie blochează aplicarea politicilor uniunii monetare, deoarece condiţiile de creditare diferă de la o regiune europeană la alta. (…) Atât timp cât sănătatea financiară a întregii zone euro este vulnerabilă la problemele dintr-o singură ţară, efectele negative ale economiilor naţionale asupra sistemului bancar se pot concretiza. Trebuie ruptă legătura dintre riscurile economiilor suverane şi sistemul bancar, pentru a se evita intrarea în spirale periculoase şi contagierea cauzată de actuala criză. Pentru a realiza acest lucru, este necesară o structură a zonei euro responsabilă de garanţiile depozitelor bancare, de supravegherea băncilor şi de gestionarea crizei”, recomandă guvernatorul Băncii Franţei.

Christian Noyer propune, pornind de la succesul uniunii monetare, crearea unui sistem de supraveghere organizat pe structurile existente deja – centralizarea proceselor decizionale şi descentralizarea implementării măsurilor. „Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale sunt suficient de capabile să devină structura viitoarei uniuni financiare. O lecţie importantă oferită de criza financiară: există multe avantaje care derivă din păstrarea atribuţiilor de supraveghere a sistemului bancar aproape de Banca centrală”, subliniază Noyer, argumentând că „federalizarea sistemului de supraveghere bancară este o condiţie sine qua non pentru crearea unui fond unitar de garanţii ale depozitelor bancare, necesar detaşării riscurilor suverane de sistemul bancar”.

În final, propune Christian Noyer, „uniunea financiară ar avea nevoie de un regim unic de declarare a falimentului şi de un sistem comun de soluţionare a crizelor bancare”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Associated Press: Reticenţa Germaniei în a livra arme Ucrainei are rădăcini istorice şi cauze energetice
Associated Press: Reticenţa Germaniei în a livra arme Ucrainei are rădăcini istorice şi cauze energetice
Refuzul Germaniei de a se alătura celorlalte state membre ale NATO în a livra arme Ucrainei i-a deranjat pe aliaţi şi ...
Capacitatea gazoductului TAP poate fi majorată cu un an mai devreme, dacă există cerere
Capacitatea gazoductului TAP poate fi majorată cu un an mai devreme, dacă există cerere
Gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), care va transporta gaze naturale azere din Marea Caspică, este pregătit să-şi ...
Niculescu, Ministerul Energiei: Am avut o iarnă uşoară. Preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă
Niculescu, Ministerul Energiei: Am avut o iarnă uşoară. Preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă
Preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă în viitorul apropiat deoarece România a avut o iarnă uşoară, cu ...