Ursache, ASF: Piaţa de capital ar putea fi afectată de scandalurile din pieţele pensiilor private şi asigurărilor. E nevoie de două entităţi

Economica.net
13 04. 2017
mircea_ursache_presedinte_psd_maramures_71786800

‘Recentul scandal din piaţa pensiilor private alături de numeroasele nemulţumiri atât ale actorilor pieţei cât şi ale populaţiei vizavi de politicile din asigurări arată, fără tăgadă, că sectoarele de asigurări şi de pensii private incumbă un risc sistemic şi social pe care Comisia Europeană l-a validat ca şi risc printr-o entitate comună EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) la nivel european, separat de entitatea pieţei de capital ESMA (European Securities and Markets Authority) întrucât piaţa de capital este o formă de investiţie în timp ce celelalte două reprezintă doar o formă de servicii’, a spus Ursache.

El a precizat că proiectul cu privire la funcţionarea a două entităţi după modelul de la Bruxelles trebuie aplicat şi de România.

‘Eu cred că la nivelul Parlamentului, ţinând cont că e posibil ca la un moment dat să avem să avem prin efect de contagiune şi afectarea pieţei de capital, proiectul cu privire la funcţionarea a două entităţi după modelul de la Bruxelles trebuie aplicat şi de România’, a mai arătat vicepreşedintele ASF.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat joi seară, la Antena 3, că ‘l-a rugat’ pe vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) responsabil cu pensiile private să-i cheme la discuţii pe administratorii de fonduri de pensii pentru a clarifica şi ieşi cu o declaraţie comună în legătură cu zvonul privind o eventuală naţionalizare a fondurilor de pensii private.

‘A avut o discuţie cu vicepreşedintele care coordonează sectorul şi l-am rugat să-i cheme pe toţi administratorii de fond de pensii la o discuţie pentru a clarifica şi a ieşi cu o declaraţie unanimă din partea instituţiilor pieţei că acest zvon este neîntemeiat şi nu există niciun motiv de îngrijorare în sensul că s-ar putea întâmpla aşa ceva cu fondul administrat privat’, a spus Ştefan.

Potrivit acestuia, ASF ar trebui să sancţioneze astfel de comportamente.

NN Pensii a transmis marţi o scrisoare clienţilor prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

Ministrul Finanţelor a subliniat că informaţia privind intenţia guvernanţilor de a naţionaliza Pilonul II de pensii nu are ‘niciun temei’ şi a spus că nu există ‘nicio raţiune, politică, economică, financiară, bugetară’ care să determine o astfel de decizie.

De altfel, şi Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat că nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe subiectul naţionalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi consideră că poziţia societăţii NN Pensii este ”excesivă şi neavenită”.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că ‘scandalul’ generat de scrisoarea companiei NN este de fapt ‘un fake’ pornit de la preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, iar Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii de la Ambasada Olandei şi de la conducerea ING din această ţară.

De asemenea, Dragnea a precizat că preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, precum şi întreaga conducere a acestei instituţii, vor mai rămâne în funcţie doar până când se vor încheia procedurile parlamentare care vor demara imediat după Paşte.