Ursula von der Leyen i-a promis lui Zelenski că va fi accelerată examinarea solicitării candidaturii Ucrainei la UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a promis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că instituţia sa va pregăti raportul privind candidatura Ucrainei la UE "în câteva săptămâni", după ce acesta va răspunde la întrebările din raportul pe care i l-a înmânat, transmit Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
AGERPRES - vin, 08 apr. 2022, 22:05
Ursula von der Leyen i-a promis lui Zelenski că va fi accelerată examinarea solicitării candidaturii Ucrainei la UE

”Acesta este un pas important către UE”, i-a spus von der Leyen lui Zelenski în timp ce îi înmâna plicul cu documentul, în cadrul unei conferinţe de presă la palatul prezidenţial din Kiev.

”De aici începe drumul vostru spre UE”, a subliniat lidera europeană, asigurându-l pe Zelenski că examinarea de către Comisie va fi „nu, ca întotdeauna, o chestiune de ani, ci de săptămâni”.

Preşedintele ucrainean a dat asigurări că guvernul său va răspunde „cât mai curând posibil” la întrebările puse de Bruxelles.

Comisia a fost mandatată de Consiliu să pregătească un raport privind îndeplinirea criteriilor de aderare de către Ucraina, precum şi de către Georgia şi Republica Moldova, cu ocazia summitului liderilor europeni de la Versailles, Franţa, din 10-11 martie.

Printre criteriile care trebuie confirmate în raport înainte de acordarea statutului de ţară candidată se numără respectarea valorilor fundamentale ale UE, existenţa unor instituţii care să garanteze democraţia şi o economie de piaţă.

De la semnarea scrisorii prin care Zelenski a depus cererea de aderare la UE la Bruxelles, la 28 februarie, până la punerea în mişcare a mecanismelor au trecut doar şapte zile – un record dacă ne gândim la experienţa ţărilor din Balcanii de Vest, care au trebuit să aştepte în cel mai bun caz luni de zile pentru ca mecanismul să fie pus în mişcare după ce au depus cererea de aderare, remarcă EFE.

Întrebată dacă este posibil ca Ucraina să fie încă în război după ce Comisia îşi va încheia procesul, fostul ministru german al apărării a declarat că este „profund convinsă că Ucraina va câştiga acest război, că va câştiga democraţia şi libertatea”. Iar UE va „lucra cu Ucraina pentru a reconstrui ţara după război”, a adăugat ea.

Referitor la decizia Consiliului privind candidatura Ucrainei, von der Leyen a declarat: „Indiferent de decizie, vom sprijini întotdeauna Ucraina”.

Nu există termene limită pentru pregătirea analizei de către Comisie, care necesită desfăşurarea de funcţionari pe teren.

”Vom continua să ne consolidăm relaţiile şi să ne aprofundăm parteneriatul pentru a sprijini Ucraina pe calea sa europeană. Ucraina face parte din familia noastră europeană”, se arată în declaraţia liderilor UE după summitul de la Versailles, din Franţa.

Şefii de stat şi de guvern din UE nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la acordarea statutului de ţară candidată Ucrainei atunci când Bruxelles-ul îşi va finaliza raportul, o decizie care necesită unanimitatea celor 27 de state membre.

Ursula von der Leyen, şeful diplomaţiei UE Josep Borrell şi premierul slovac Eduard Heger efectuează vineri o vizită în Ucraina ca semn al „sprijinului de neclintit” pentru această ţară care se confruntă cu o invazie militară a Rusiei începând din 24 februarie.

Te-ar mai putea interesa și
Orange România a achiziționat de la startup-urile din acceleratorul Orange Fab soluții în valoare de 2,2 milioane de euro în cinci ani
Orange România a achiziționat de la startup-urile din acceleratorul Orange Fab soluții în valoare de 2,2 milioane de ...
Orange Fab este primul program de accelerare și de colaborare cu startup-urile implementat intern de către o companie din România. În cei cinci ani de activitate, Orange România a achiziționat......
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat miercuri că Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului.
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
Ministerul Energiei anunță astăzi lansarea procedurii competitive – Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea ...
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape 50%”
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape ...
Wizrom Software, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de software de business din România, a înregistrat ...