Ursula von der Leyen, presată să anunţe dacă va candida pentru un nou mandat de preşedintă a CE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află sub o presiune în creştere pentru a declara dacă intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat în această funcţie, ea fiind întrebată ''politicos'' despre planurile sale în timpul unui prânz cu ambasadorii statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, comentează marţi Politico.
AGERPRES - mar, 16 ian. 2024, 11:46
Ursula von der Leyen, presată să anunţe dacă va candida pentru un nou mandat de preşedintă a CE

După ce preşedintele Consiliului European, belgianul Charles Michel, a anunţat că va candida la alegerile europarlamentare din iunie drept ‘cap de listă’ pentru Mişcarea Reformatoare (liberalii francofoni), au apărut voci care îi cer Ursulei von der Leyen să-şi clarifice la rândul său intenţiile.

”Nu i s-a mişcat nici măcar un singur muşchi pe faţă”, a mărturisit unul dintre diplomaţii participanţi la prânzul organizat în urmă cu câteva zile de Comisia Europeană.

Decizia de a-şi anunţa intenţia de a obţine un nou mandat la conducerea executivului UE este una periculoasă pentru Von der Leyen. De îndată ce ea îşi anunţă candidatura, va apărea întrebarea dacă ea acţionează în calitate de preşedinte al Comisiei sau în cea de candidată. Deja mai multe acţiuni politice ale Ursulei von der Leyen – precum participarea la o conferinţă a grupului Renew Europe desfăşurată în septembrie, în Franţa – sunt analizate în detaliu pentru a identifica semnale ale intenţiilor sale.

Potrivit Politico, candidaţii potenţiali la poziţia de ‘cap de listă’ al Partidului Popular European (PPE), la care este afiliat şi partidul Ursulei von der Leyen, Uniunea Creştin-Democrată din Germania (CDU), îşi pot anunţa candidaturile până la 21 februarie, după care PPE va supune la vot în congresul său de la Bucureşti din 6-7 martie.

Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a afirmat că Ursula von der Leyen va fi prima opţiune pentru candidatul ‘cap de listă’ al PPE.

Von der Leyen nu are nicio obligaţie juridică de a-şi anunţa intenţiile. Potrivit unui proces convenit de partidele politice europene – nu însă şi de şefii de stat sau de guvern – candidatul ‘cap de listă’ din familia politică ce obţine cea mai mare proporţie din voturi în alegerile pentru Parlamentul European ar trebui să fie implicit opţiunea pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.

Urusla von der Leyden, care a fost numită de liderii statelor UE şi confirmată de Parlamentul European fără ca ea să fi participat la alegerile europarlamentare din 2019, a fost ţinta criticilor potrivit cărora ea nu avea ‘legitimitate democratică”.

Dacă decide să candideze, Von der Leyen nu va trebui să demisioneze din funcţia de preşedintă a Comisiei sau să-şi ia concediu fără plată, conform regulamentelor interne actualizate în 2018 care le permit membrilor Colegiului Comisarilor să-şi păstreze posturile în timpul campaniei pentru o funcţie UE.

Te-ar mai putea interesa și
Barak Obama consideră că Joe Biden ar trebui să-și reconsidere candidatura pentru un nou mandat – surse Washington Post
Barak Obama consideră că Joe Biden ar trebui să-și reconsidere candidatura pentru un nou mandat – surse Washington ...
Fostul preşedinte democrat al SUA din perioada 2009-2017, Barack Obama, a afirmat în cercul său apropiat că fostul său vicepreşedinte şi actual lider la Casa Albă, Joe Biden, ar trebui......
Meta negociază preluarea a unui pachet de 5% din acțiunile producătorului de ochelari Ray-Ban
Meta negociază preluarea a unui pachet de 5% din acțiunile producătorului de ochelari Ray-Ban
Gigantul social media Meta Platforms poartă discuţii pentru preluarea unei participaţii de aproximativ 5% la EssilorLuxottica, ...
Companiile Rețele Electrice obțin credite de 1 miliard de lei de la un consorțiu de bănci condus de BERD, pentru a finanța programele de investiții
Companiile Rețele Electrice obțin credite de 1 miliard de lei de la un consorțiu de bănci condus de BERD, pentru a finanța ...
Companiile Rețele Electrice, parte a Grupului PPC, au semnat astăzi contracte de creditare în valoare de un miliard de ...
Christine Lagarde (BCE): Avem deschise toate opțiunile la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie
Christine Lagarde (BCE): Avem deschise toate opțiunile la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie
Următoarea reuniune de politică monetară de la Banca Centrală Europeană va fi una deschisă tuturor opţiunilor, chiar ...