UTI anunţă la Expomil 2013 finalizarea cu succes a privatizării Institutului de Cercetare Proiectare Sisteme

Economica.net
26 09. 2013
icsp_51029700

In anul 2007, UTI a achiziționat, prin licitație publică, Institutul de Cercetare Proiectare Sisteme de Producție, parte a C.N Romarm SA, și a demarat procesul de dezvoltare, modernizare şi eficientizare a activităţii acestuia.

Privatizarea a fost una strategică, condițiile referitoare la păstrarea locurilor de muncă, investițiile realizate pentru dezvoltarea institutului și păstrarea domeniului de activitate fiind foarte stricte și supuse unei monitorizări permanente pentru a certifica respectarea clauzelor stipulate în contractul de vânzare-cumpărare. 

UTI a investit 7 milioane de euro în modernizarea infrastructurii institutului atât din surse proprii, cât și prin atragerea de fonduri europene. Prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” UTI a accesat fonduri europene pentru crearea unei infrastructuri pentru cercetarea-dezvoltarea autovehiculelor şi a suprastructurilor specializate destinate securităţii şi apărării.  UTI a completat investițiile din fonduri proprii și a creat noi capabilități de cercetare-dezvoltare față de cele existente în momentul achiziției, păstrând domeniul principal de activitate a institutului, de altfel o condiție obligatorie a contractului de vânzare-cumpărare.

 Procesul de privatizare a fost finalizat cu succes: UTI a transformat Institutul în cel mai modern centru de cercetare, proiectare și producție de echipamente destinate apărării și securității naționale și și-a îndeplinit toate obligatiile asumate în momentul achiziției, acest lucru fiind certificat printr-un raport de conformitate făcut public în mai 2013.  

Efortul depus pentru dezvoltarea Institutului, care anul acesta aniversează 60 de ani de activitate, dovedește că parteneriatul între industria de securitate și apărare privată reprezentată de UTI și cea cu capital de stat reprezentată de C.N. ROMARM S.A este unul de succes atunci când scopul este comun: inovația prin dezvoltarea de concepte tehnologice avansate.