V-aţi săturat de vacanţe în Bulgaria? Iată două variante

Dacă v-aţi petrecut prea multe concedii în Bulgaria şi doriţi să mai schimbaţi peisajul, ECONOMICA.NET vă recomandă două destinaţii apropiate pe care le puteţi lua în calcul atunci când vă planificaţi concediul.
Andrada Ghira - sâm, 26 mai 2012, 21:14
V-aţi săturat de vacanţe în Bulgaria? Iată două variante

Nu sunt chiar la fel de aproape de ţara noastră ca Bulgaria, dar se ajunge destul de repede, iar peisajele sunt splendide. Este vorba de Muntenegru şi Albania, unde litoralul este mai spectaculos decât cel din Bulgaria.

Dacă veţi dori să apelaţi la serviciile unei agenţii de turism, studiaţi bine ofertele înainte, pentru că nu sunt foarte multe. Mai puteţi încerca să rezervaţi camere sau apartamente pe site-urile internaţionale de cazare, cum sunt www.hotels.com sau www.booking.com.

În plus, dacă agenţia nu oferă altenativa transportului până la destinaţie, va trebui să vă planificaţi singur traseul, caz în care ar trebui să luaţi în considerare varianta cu maşina. Puteţi apela şi la varianta cu trenul. Dacă alegeţi ultima varianta pentru a merge în Muntenegru, spre exemplu, ruta este următoarea: Bucureşti-Belgrad-Bar, iar de la Belgrad va trebui să luaţi alt tren.

Cum întrâzierile trenurilor pe căile ferate române, şi nu numai, sunt imprevizibile, ar fi bine să vă planificaţi o zi de stat şi vizitat capitala Serbiei, şi apoi să luaţi trenul spre Bar şi asta pentru că diferenţa dintre cele două trenuri (n.r. cel de pe ruta Bucureşti-Belgrad şi cel de pe ruta Belgrad-Bar) este de doar câteva ore şi s-ar putea ca trenul care pleacă de la Bucureşti să aibă întârziere şi să nu-l mai prindeţi pe cel spre Bar. În toamna anului trecut, un bilet dus-întors Bucureşti-Bar a costat 550 de lei/persoană prin varianta oferită de CFR, şi anume Balkan FlexiPass. Din păcate, Albania nu este inclusă în oferta celor de la CFR.

Dacă plecaţi cu maşina din Bucureşti spre capitala Albaniei, Tirana, o rută recomandată este Bucureşti-Ruse-Sofia (Bulgaria)- Skopje (Macedonia)-Tirana, şi de acolo în staţiunea în care aveţi rezervarea. Mai multe informaţii despre călătoriile în Albania veţi găsi pe acest blog

Muntenegru

Cea mai mare parte a turiştilor români care preferă litoralul muntenegrean celui românesc sunt locuitorii judeţelor din vestul României. Litoralul este presărat cu staţiuni mici, dar noi, iar altele sunt staţiuni mai mari, care s-au dezvoltat în jurul unor vechi cetăţi. Puteţi face excursii de o zi între staţiuni cu autobuzul: spre exemplu, dacă vă cazaţi în Budva, puteţi merge la Kotor, unde vechiul oraş aminteşte de arhitectura veneţiană.

Sau puteţi încerca o excursie spre muntele Lovcen. Ca să ajungeţi acolo trebuie să luaţi autobuzul până în fosta capitală, Cetinje, după care va trebui să negociaţi cu un taximetrist tariful pentru călătoria dus-întors spre al doilea cel mai înalt vârf din Muntenegru. Dacă aveţi parte de vreme bună, veţi putea vedea golful Kotor şi marea întindere de munţi stâncoşi cu puţină vegetaţie din Muntenegru. 

Pont: Dacă sunteţi fumători, cumpăraţi-vă ţigări din Serbia, asta dacă treceţi pe acolo. În Muntenegru preţurile sunt un pic mai mari. În Serbia va trebui să folosiţi dinari sârbeşti, dar în Muntenegru moneda de schimb este euro.

Pont: Dacă alegeţi Budva, mai bine vă orientaţi spre plajele Mogren I şi Mogren II pentru a sta la plajă. Sunt mai mici, liniştite, iar dacă temperaturile sunt prea ridicate, vă puteţi aşeza la umbra copacilor sau a stâncilor.

În luna iunie, un sejur de şapte nopţi la hotelul Slovenska Plaza din Budva, cu demipensiune, costă 250 de euro/persoană, fără transport. Mai multe detalii aici.

La hotelul Danica de 4 stele din Petrovac, un sejur cu mic dejun în perioada 21-28 iulie costă 291 de euro/persoană. Mai multe detalii aici.

În perioada 6 iulie-20 augut, un pachet turistic ce include catare în cameră dublă cu mic dejun la un hotel de două stele costă 245 de euro/persoană. Mai multe detalii aici.

Albania

În ultimul an, publicaţiile britanice scriu din ce în ce mai des despre destinaţiile din Albania, alături de cele din Italia, Portugalia şi chiar alături de Paris. Şi promovează traseele montane, litoralul, dar şi oraşul vechi Butrint, unde se găsesc ruinele unei comunităţi romane, vechi de pete 2.500 de ani. Aici se găseşte unul dintre cele mai mari situri arheologice, dar este este şi cel mai puţin vizitat.

Un pachet turistic ce include cazare cinci nopţi cu mic dejun în vilele dintr-un complex hotelier de patru stele din Durres costă în perioada 15 iulie – 25 august 140 de euro/persoană. Mai multe detalii aici.

Tot în Durres, un sejur de şapte nopţi cu mic dejun la un hotel de trei stele preţul în perioada 7 – 14 iulie costă 210 euro/persoană. Mai multe detalii aici.

În Vlora, cinci nopţi de cazare cu mic dejun costă 115 euro/persoană. Mai multe detalii aici.

În Sarande, costul pentru o noapte de cazare cu mic dejun pentru o persoană este de 21 de euro în lunile iulie şi august. Detalii aici.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...