Va da afara Continental oameni din fabricile din România? Ce spune compania

Directorul general al companiei Continental, un gigant cu circa 240.000 de angajaţi la nivel global, a spus zilele trecute pentru publicaţia WirtschaftsWoche că probabil va recurge la concedieri, pe fondul cererii scăzute de autovehicule, la care a dus pandemia de Covid-19. Compania are circa 20.000 de angajaţi în ţara noastră. Oficialii companiei din România au refuzat să ne spună clar cum vor fi afectaţi aceşti salariaţi, dar ne-au spus că programul de restructurare anunţat anul trecut, prin care ar putea renunţa la 20.000 de angajaţi în unele ţări în care e prezentă, va continua şi că iau în calcul măsuri suplimentare dacă declinul pieţei auto se va adânci. 
Economica.net - sâm, 13 iun. 2020, 10:41
Va da afara Continental oameni din fabricile din România? Ce spune compania

Continental AG trebuie să-şi diminueze costurile cu sute de milioane de euro şi probabil va trebui să recurgă la concedieri, pe fondul unei cereri scăzute la care a dus pandemia de coronavirus, a spus directorul general Elmar Degenhart, citat de revista Wirtschaftswoche, transmite Reuters citată de Agerpres.

  •  „Va fi foarte dureros, dar nu avem altă alegere”, le-a spus Degenhart angajaţilor, printr-un mesaj. „În acest moment, nu putem garanta locurile de muncă. Probabilitatea să fim nevoiţi să vorbim despre concedieri forţate este extrem de ridicată”, a spus Elmar Degenhart, potrivit Reuters citată de Agerpres.

În acest context Economica.net a întrebat oficialii companiei dacă au în plan să facă disponibilizări în ţara noastră, în ce orizont de timp şi câţi angajaţi vor fi afectaţi această măsură. De asemenea, am vrut să aflăm, printre altele, în ce ţări vrea compania să îşi restrângă activitatea şi la câţi angajaţi plănuieşte să renunţe la nivel internaţional.

Răspunsuri cu multe necunoscute şi eufemisme

Iată ce au răspuns reprezentanţii companiei pentru Economica.net: „Continuăm să derulăm programul structural Transformation 2010-2029, pe care l-am anunţat în septembrie 2019. Programul se desfăşoară pe termen mediu şi lung. Va asigura dezvoltarea noastră viitoare şi va consolida, într-o manieră sustenabilă, competitivitatea companiei la nivel global pe termen mediu şi lung. Așa cum a fost anunţat la începului lunii martie, măsuri viitoare ce urmează să fie decise sunt luate în calcul, având în vedere gradul ridicat de deteriorare a pieţei, situație care se poate întinde pe termen mediu. Extinderea unor potențiale noi măsuri va avea în vedere felul în care piața se dezvoltă pe termen mediu. De îndată ce se stabilizează piața, care în acest moment este foarte volatilă, și putem anticipa mai bine cum aceasta se va dezvolta, Consiliul de Administrație al companiei va decide dacă sau ce măsuri adiționale se impun.”

Declarativ, programul structural Transformare 2019 – 2029 este răspunsul companiei Continental la declinul industriei auto, la conversiile tehnologice perturbatoare din zona de propulsie și digitalizarea tot mai rapidă a produselor și proceselor economice, spun oficialii companiei.

Concret, până în 2023, Continental ar putea renunţa la circa 15.000 dintre angajaţi, dintre care 5.000 de oameni doar în Germania. În total, până în anul 2029, Continental estimează că până la 20.000 de salariaţi la nivel global ar putea fi afectaţi de măsurile pe care le va lua compania prin programul de restructurare antemenţionat.

Într-un comunicat oficial din 5 martie, Continental estima că producţia globală de autovehicule şi vehicule comerciale uşoare va scădea pentru al treilea an consecutiv.

  • Procentul de scădere preconizat este estimat între 2 și 5% comparativ cu anul precedent. Aceste așteptări iau în considerare efectele noului coronavirusul pe care le-a estimate compania până în martie asupra volumului de producţie. Continental anticipează o scădere la nivel mondial a producției în primele trei luni ale exercițiului financiar curent cu peste 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Perspectivele pieței nu includ alte deprecieri, posibil prelungite, în producție și în lanțul de aprovizionare sau în cerere, din cauza răspândirii continue a noului coronavirus.

„Mediul economic va rămâne plin de provocări în 2020. Pe lângă reducerea producției, turbulențele cauzate de epidemia de coronavirus aduc în plus conflicte comerciale nerezolvate, reglementări drastice privind emisiile în Europa, precum și digitalizarea rapidă a proceselor comerciale și a produselor din industria auto conectată la nivel global”, spune Wolfgang Schäfer, director economic la Continental.

Pe baza ipotezelor pentru dezvoltarea piețelor și industriilor sale, Continental se așteaptă la o cifră de afaceri consolidată de aproximativ 42,5 până la 44,5 miliarde de euro și o marjă EBIT ajustată de aproximativ 5,5 până la 6,5% pentru anul 2020. Defalcat, cifra de afaceri a noii arii de activitate Automotive Technologies și a fostei divizii Powertrain va fi cuprinsă în 2020 între aproximativ 25,5 și 26,5 miliarde de euro, iar marja EBIT ajustată va fi de aproximativ 3 până la 4%. Continental preconizează că cifra de afaceri a ariei de activitate Rubber Technologies va fi în jur de 17 până la 18 miliarde de euro în 2020, iar marja EBIT ajustată în jur de 10 până la 11%.

 

Peste 8% dintre angajaţii gigantului Continental lucrează în România

Continental deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi. Continental este partener într-un joint-venture în Iași şi are un centru de distribuţie a anvelopelor în București.

Continental avea la finalul anului 2019 aproximativ 20.000 de angajaţi, dintre care o treime sunt ingineri și informaticieni în centrele de cercetare și dezvoltare și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte, au spus pentru Economica.net oficialii companiei. În perioada 1999-2019, Continental a investit circa 1,8 miliarde de euro în activităţile din România.

Continental dezvoltă tehnologii și servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă și interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora. Continental a realizat în 2019 o cifră de afaceri de 44,5 miliarde de euro și are în prezent aproximativ 240.000 de angajați în 59 de țări și piețe.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...