Va fi plafonat și prețul gazului pentru centralele termice din orașe care cumpără gaze de la furnizori – proiect

01 04. 2022
termo

“A fost identificată existența unui tratament discriminatoriu aplicat clientilor casnici atât față de clienții noncasnici privitor la schema de sprijin aferentă energiei termice, cât și față de clienții casnici care utilizează gazele naturale pentru producerea apei calde, în perioada de vară”, se arată în nota de fundamentare a noii ordonanțe, al cărei draft l-am consultat.

Astfel, în ordonanța veche se vorbea despre un preț maxim de 0,37 lei/kWh facturat de furnizori clienților noncasnici (nu cei foarte mari) pentru gaze, în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, dar și producătorilor de energie termică destinată altor clienți decât cei casnici.

Pentru casnici, vechea OUG obligă producătorii de gaze să vândă furnizorilor lor la preț plafonat (0,125 lei/kWh și 0,250 lei/kWh pentru CET-urile care asigură energia termică pentru casnici), dar nu instituia obligația de a se plafona prețul final pentru gazele vândute de furnizori producătorilor de energie termică.

În draftul noii OUG, se elimină distincția, iar articolul schimbat vorbește despre “maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică”.

Asta înseamnă că vor avea preț plafonat la achiziția de gaze și producătorii de energie termică ce nu cumpără de la furnizori, pentru care OUG intrat în vigoare azi stabilea prețuri plafonate. Este o gură de oxigen pentru mai mai primarii de orașe care operează societăți locale de producție și furnizare a energiei termice, care vor primi și ele astfel gaze la preț plafonat, timp de un an de zile.

Este de notorietate declarația primarului orașului Timișoara, Dominic Fritz, care a spus în februarie că timișorenii care stau în firg subvenționează căldura bucureștenilor, cu aluzie la faptul că Elcen, compania producătoare de energie termică din București a primit gaze la un preț bun de la Romgaz, pe când Colterm-ul din Timișoara a trebuit să plătească furnizorilor prețul exorbitant din piață, bani pe care nu i-a avut întotdeauna și alimentarea cu energie termică a orașului a avut de suferit iarna trecută. Elcen a explicat că a avut acel preț mai bun (155 lei MWh de gaze) de la Romgaz pentru că ea consumă mult și a negociat cu mult timp înainte.