Va mai curge vreodată gaz rusesc prin nordul Europei? Au apărut scurgeri de gaze și pe gazoductul Nord Stream 1, după cele de la Nord Stream 2

Țările europene se străduiesc să investigheze scurgerile inexplicabile de gaze din două conducte ale gazoductului Nord Stream care leagă Rusia de Germania  pe sub Marea Baltică, apărute în apele de lângă Suedia și Danemarca, infrastructură aflată în centrul unei crize energetice generate de invazia Rusiei în Ucraina, arată Reuters
Mihai Nicuţ - mar, 27 sept. 2022, 11:47
Va mai curge vreodată gaz rusesc prin nordul Europei? Au apărut scurgeri de gaze și pe gazoductul Nord Stream 1, după cele de la Nord Stream 2

Autoritatea Maritimă a Suediei a emis un avertisment cu privire la două scurgeri în conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere pe conducta Nord Stream 2 din apropiere, lucru care a care a determinat Danemarca să restricționeze transportul pe o rază de cinci mile marine.

„Există două scurgeri pe Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Sunt foarte aproape una de cealaltă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA).

Scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, a spus purtătorul de cuvânt, care nu a dat detalii despre cauzele incidentului. „Supraveghem cu și mai multă atenție zona, pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de amplasament”, a spus un al doilea purtător de cuvânt al SMA.

Nord Stream AG, compania care operează gazoductul, a confirmat informația:” În această seară, dispecerii centrului de control Nord Stream 1 au înregistrat o scădere de presiune pe ambele conducte ale gazoductului. Se investighează cauzele”, a informat aseară firma cu sediul în Elveția.

Ambele gazoducte, Nord Stream 1 și 2, au fost în centrul unui război energetic din ce în ce mai intens între Europa și Moscova, care a lovit marile economii occidentale și a dus la creșterea prețurilor la gaze.

Niciuna dintre conducte nu pompa gaz în Europa în momentul în care s-au găsit scurgerile, pe fondul disputei privind războiul din Ucraina, dar ambele gazoducte conțin gaz sub presiune. Incidentul de la Nord Stream 1 va zădărnici orice efort de a porni sau reporni oricare din conducte pentru operațiuni comerciale, arată Reuters.

„Ieri, a fost detectată o scurgere la una dintre cele două conducte de gaz– Nord Stream 2. Conducta nu este în funcțiune, dar conține gaz natural, care acum se scurge”, a declarat ministrul danez al energiei, Dan Jorgensen, într-un cometariu citat de agenția de presă. „Autoritățile au fost informate acum că au mai existat două scurgeri pe Nord Stream 1, care, de asemenea, nu este în funcțiune, dar conține gaz”, a adăugat el.

Rusia a redus treptat livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1 și a suspendat complet fluxurile în august, acuzând sancțiunile occidentale drept cauză a dificultăților tehnice – întâi o turbină pe care Siemens Energy nu ar fi livrat-o la timp, apoi o scurgere de ulei, etc. Politicienii europeni spun că acesta a fost de fapt un pretext pentru a opri livrările de gaze.

Noua conductă Nord Stream 2 tocmai fusese finalizată, dar nu a intrat niciodată în operațiuni comerciale. Planul de a furniza gaz prin noua conductă a fost abandonat de Germania cu câteva zile înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, în februarie.

Fiecare dintre gazoductele Nord Stream au o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an (de aproape cinci ori consumul României, pentru comparație), fiind cele mai mari conducte prin care Gazprom poate transporta în acest moment gaze.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...