Vacanţa de Paşti: Românii care optează pentru destinaţii externe aleg cu precădere Grecia, Bulgaria şi Turcia

Litoralul Bulgariei, insulele greceşti sau chiar zone mai îndepărtate, dar însorite, precum Republica Dominicană, Tenerife, Madeira şi Dubai se află printre destinaţiile preferate de români pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale din acest an, iar ofertele operatorilor din turism s-au aliniat cererii.
AGERPRES - mie, 20 apr. 2022, 13:46
Vacanţa de Paşti: Românii care optează pentru destinaţii externe aleg cu precădere Grecia, Bulgaria şi Turcia

Pentru litoralul Bulgariei, ofertele de Paşti cuprind, în general, perioada 22-25 aprilie şi pornesc de la 87 de euro de persoană. Peste 80% dintre turiştii care aleg litoralul vecin de Paşti sunt români.

„De exemplu, pentru trei nopţi la un hotel de 4 stele cu servicii all inclusive din Albena, tarifele încep de la 134 de euro de persoană, iar pentru un hotel de 5 stele, de la 187 de euro de persoană, cu toate mesele incluse. Pe de altă parte, în Kavarna există vile de 3 stele unde un turist poate plăti şi 54 de euro pentru trei nopţi, fără servicii de masă”, spune Lucian Bădîrcea, director general IRI Travel.

Pentru Nisipurile de Aur, pentru 3 nopţi la hoteluri all inclusive de 4 stele, ofertele încep de la 107 euro de persoană, pentru Sunny Beach, de la 149 de euro de persoană, pentru Nessebar, de la 73 de euro de persoană, iar pentru Ozbor, de la 203 euro de persoană.

Iri Travel asigură şi transport cu autocarul către litoralul bulgăresc, costul fiind de 50 de euro de persoană (dus – întors) pentru staţiunile din nord (Balcic, Albena, Kranevo, Nisipurile de Aur, Sf. Constantin şi Elena, Varna), respectiv de 60 de euro (dus – întors) pentru staţiunile din sud (Obzor, Sunny Beach, Nessebar).

Ofertele agenţiei Dal Travel sunt printre cele mai variate de pe piaţa turistică din România, atingând atât destinaţii apropiate precum cele din Europa (Franţa, Ţările Baltice, Turcia – Cappadocia, Insula Madeira, Portugalia), cât şi destinaţii de pe alte continente, care s-au bucurat de un real succes anul acesta, datorită relaxării condiţiilor de călătorie precum Peru, Argentina-Uruguay-Brazilia, Etiopia, Asia Centrala – Uzbekistan, Sri Lanka.

„Gradul de rezervare cel mai ridicat este cel de pe America de Sud şi Asia în proporţie de 45% iar pe Europa în proporţie de 35%, restul de 20% revenind Asiei, cu destinaţii de mare interes, dar care nu s-a deschis încă turismului în totalitate. Am creat programe inedite pentru perioada Paştelui în zonele în care turiştii să poată călători cu cât mai puţine restricţii, în care să se relaxeze şi să se întoarcă numai cu amintiri frumoase”, a declarat Daniela Nedelcu, director general al agenţiei DAL Travel.

Tarifele de anul acesta pentru circuitele organizate în perioada Paştelui nu au fost majorate substanţial faţă de anul 2021, acestea pornind de la 740 euro pe Ţările Baltice, 860 euro/persoană cu toate taxele incluse pentru Turcia – Cappadocia, ajungând până la 1.600 euro/persoană cu toate taxele incluse pentru Asia Centrala – Uzbekistan, sau 2.775 euro/persoană cu toate taxele incluse pentru programul de Peru-Colca-Nazca.

„Toate programele noastre oferă, printre altele, posibilitatea ca Sărbătoarea Sfintelor Paşti să nu treacă neobservată chiar dacă majoritatea ţărilor vizitate sunt catolice sau de alte religii, astfel că turiştii noştri vor putea participa la Slujba de Înviere şi se vor putea bucura de un prânz inedit de Paşte. Călătoria în Etiopia, cea de-a doua ţară ortodoxă după Rusia, unica ţară din lume în care Calendarul Iulian este încă oficial, o „insulă” de ortodoxie aflată în mijlocul Africii musulmane sau păgâne, una dintre cele mai interesante destinaţii creştine, locul originii omenirii, este de departe cea mai inedită experienţă pentru a petrece Sfintele Sărbători Pascale de anul acesta”, spune Daniela Nedelcu.

Potrivit agenţiei de turism Paralela 45, vacanţa de Paşte la temperaturi ridicate este preferată de turişti în acest an, destinaţiile căutate fiind Egiptul, Antalya, Heraklion, Rhodos, Madeira, Tenerife, Dubai ori Republica Dominicană, pentru relaxare între cinci şi 11 nopţi, la preţuri începând de la 327 de euro/persoană.

Cel mai mare număr de turişti atrage Egiptul, şi de aceste sărbători, pentru care sunt organizate zboruri charter Bucureşti – Hurghada (curse în 21, 22 şi 23 aprilie), Cluj-Napoca – Hurghada (23 aprilie), Timişoara – Hurghada (23 aprilie), Iaşi – Hurghada (22 aprilie) şi Bucureşti – Sharm el Sheikh (din 23 aprilie). Vacanţa de Paste în Egipt costă de la 617 euro/persoană cu reducere de 10-15% procente, în funcţie de hotel. În Egipt, la peste 30 de grade, turiştii îmbină relaxarea cu vizitele la piramidele, temple, Moscheea Al Mina din Hurghada, Moscheea Al Sahaba din Sharm el Sheikh, fac croaziere pe Marea Roşie, snorkeling, jeep safari.

Cel mai repede s-au vândut pachetele de Paşte în Antalya, pe zborul din 23 aprilie, primul din sezonul 2022. Vacanţa de o săptămână a costat de la 327 de euro/persoană cu toate taxele incluse. În Antalya se vor bucura de temperaturi de peste 22 de grade, ospitalitatea hotelierilor turci şi serviciile all inclusive cu activităţi de divertisment şi relaxare pentru adulţi şi copii.

Cele mai îndepărtate destinaţii pentru vacanţa de Paşte sunt Republica Dominicană, Tenerife, Madeira şi Dubai, pe zboruri directe şi cu pachete de vacanţă de 11, respectiv şapte nopţi, şi preţuri de la 1.300 de euro/persoană/all inclusive, respectiv de la 600 de euro/persoană cu mic dejun. Cele mai multe zboruri sunt programate pentru Dubai, în 20 şi 21 aprilie.

Cea mai apropiată destinaţie de tradiţiile noastre pascale, Grecia, îşi aşteaptă turiştii în Creta/Heraklion şi Rhodos, cu zboruri charter din Bucureşti, din 21 aprilie, şi pachete de la 390 de euro/persoană pentru cinci zile de vacanţă. Cerere pentru Grecia este şi pentru nordul acesteia, Halkidiki – Paralia Katerini, unde turiştii ajung cu maşina personală. Şi tot cu transport individual merg de Paşte şi în staţiunile bulgăreşti, în Kusadasi/Turcia.

Potrivit sursei citate, cele mai căutate circuite din portofoliul Paralela 45 sunt cele în Iordania, Egipt, Turcia (Canakkale – Kusadasi – Istanbul, Cappadocia – Ankara – Istanbul, Istanbul – Sărbători Pascale în Capitala Bizantului), Grecia, Franţa, Cuba, pentru care au plătit, în funcţie de durată, traseu ori mijloc de transport, de la 280 de euro/persoană.

„Asistăm la „revanşa vacanţelor”, cum am şi denumit o campanie pe care o derulăm în prezent, cu oferte speciale pentru vacanţele anului 2022. Oamenii vor să călătorească, vor o evadare dintr-un cotidian complicat şi să aibă relaxare şi momente plăcute alături de familie ori prieteni. Mai ales că, faţă de alte sărbători pascale, în 2022 nu mai sunt multe restricţii de călătorie, condiţiile de intrare în destinaţii se ştiu clar, în multe fiind simplificate”, a declarat Alin Burcea, CEO Paralela 45.

***
Directorul de marketing al agenţiei Cistour, Iulian Zaharia, a subliniat că vânzările pentru pachetele turistice pentru perioada Paştelui au crescut imediat după ridicarea restricţiilor impuse în perioada pandemiei de Covid.

„În aceste zile, după simplificarea condiţiilor de călătorie am avut cereri peste aşteptările noastre pentru circuitele în România dar şi în Turcia. Turcia este cea mai căutată destinaţie pentru sărbătorile pascale. Pentru destinaţiile Istanbul şi Kusadasi, agenţia a suplimentat locurile, fiind o cerere foarte mare imediat după ridicarea restricţiilor de călătorie.(…) Pentru circuitul Paşte Ortodox – Turcia – Istanbul am alocat două autocare”, a afirmat Iulian Zaharia.

Preţul pentru pachetul Paşte Ortodox Turcia – Istanbul este de 165 euro/persoană pentru 5 zile, iar circuitul de 9 zile Paşte Kusadasi – Istanbul all-inclusive, de la 300 de euro/persoană.

***
Grecia rămâne printre preferinţele turiştilor români în alegerea unei vacanţe în străinătate datorită faptului că este o ţară care păstrează tradiţiile ortodoxe, susţine Denisa Oprea, director de marketing Hello Holidays.

„La extern ne-am orientat către Grecia – o ţară în care obiceiurile şi tradiţiile de Paşte sunt păstrate de veacuri, dar şi către alte destinaţii europene fermecătoare – Portugalia, Spania, Macedonia de Nord, Ungaria sau Turcia. Cei care îşi doresc destinaţii calde au de ales între Egipt şi Dubai. În Grecia, o ţară apropiată de noi prin obiceiuri şi tradiţii, avem incluse vizite la biserici şi mănăstiri şi participarea la masa festivă de Paşte. Pe restul programelor avem activităţi diverse şi excursii opţionale către cele mai importante obiective turistice şi atracţii locale”, a declarat, pentru AGERPRES, Denisa Oprea.

Agenţia Hello Holidays a încercat să păstreze preţuri asemănătoare cu cele practicate în anii trecuţi pentru sărbători Pascale la sejururile externe, după cum afirmă reprezentanţii companiei.

Asfel, tariful de Paşte la Nisipurile de Aur, transport autocar, hotel Apollo Golden Sands 4 stele, pentru doi adulţi este 317 euro/sejur, din 22 aprilie, pentru trei nopţi. Un sejur de opt nopţi la Kusadasi şi Istanbul, transport cu autocar, costă 349 de euro/persoană, în timp ce patru nopţi la Istanbul, transport autocar, de la 135 de euro/persoană.

O vacanţă în Grecia de Paşte, la Paralia Katerini, transport autocar, trei nopţi, costă 140 de euro/persoană, iar un sejur de 4 nopţi în Evia, transport autocar, 225 de euro/persoană.

Agenţia a pregătit turiştilor şi circuite în această perioadă: Turcia – Fascinaţia Cappadociei, transport autocar, de la 408 euro/persoană, 12 zile, din 20 aprilie; Circuit Istanbul – Comorile Orientului, transport autocar, cinci zile din 21 aprilie, de la 152 de euro/persoană; Macedonia şi Kosovo, transport autocar, de la 167 de euro/persoană, cinci zile, din 21 aprilie; Circuit Cappadocia – Antalya, avion, 7 nopţi din 22 aprilie, de la 255 de euro/persoană sau Circuit Pamukkale – Efes, avion, 7 nopţi din 22 aprilie, de la 235 de euro/persoană.

***
Londra, Napoli şi Viena se află, de asemenea, pe lista scurtă a destinaţiilor de Paşte pentru turiştii români, iar preţurile biletelor de avion către aceste oraşe, în perioada Sărbătorilor Pascale, sunt de sub 150 euro/persoană, dus-întors, conform unei analize realizate de Vola.ro.

„Sărbătorile Pascale sunt, în mod tradiţional, un prilej pentru românii care lucrează sau studiază în afara ţării să vină acasă. După doi ani dificili, unul marcat de interdicţia completă de a călători şi unul marcat de restricţii şi incertitudini, iată că românii pot veni acasă fără teama de restricţii şi fără cerinţe speciale la frontieră. Regula se aplică şi în sens invers, pentru românii care vor să călătorească de Paşte la rudele din afara ţării. Deşi unele ţări sau companii aeriene mai solicită certificatul de vaccinare, dovada unui test antigen sau PCR, cerinţele sunt cu mult mai blânde faţă de anii anteriori”, subliniază reprezentanţii Vola.ro.

În topul celor mai căutate cinci destinaţii europene, la preţuri sub 150 euro/bilet, în perioada Paştelui, se află Londra cu tarife ce pornesc de la 110 euro pentru un bilet de avion dus-întors Bucureşti – Londra.

Pentru cei care preferă Italia, preţul unui zbor spre Roma sau Milano începe de la 160 euro/persoană, iar către Veneţia un bilet costă în jur de 150 de euro, pentru weekend-ul de Paşte, la fel şi spre Viena.

Conform turoperatorului, printre cele mai ieftine destinaţii pentru vacanţa de Paşte „Last-minute” se regăseşte Napoli, un bilet de avion pentru cei care vor să exploreze Coasta Amalfitană pornind de la 104 euro/persoană.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...