Văcăroiu: Dacă vorbim de revizuirea Constituţiei, putem spune şi la ce poate fi utilizat fondul de rezervă al Guvernului

Economica.net
05 02. 2016
counterfeit_euro_banknotes_preview_95256400

Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului… este o practică din păcate a ultimelor 3-4 guverne, de fiecare dată sesizăm acest aspect, deoarece creează mari probleme şi o inechitate în privinţa distribuirii acestor sume din fondul de rezervă. Fondul este aprobat de Parlament la anumită sumă de bani. Pe parcursul execuţiei, pe motivul că diferiţi ordonatori de credite, ministere etc, nu îşi pun în aplicare toate programele, se măreşte acest fond de rezervă şi el ajunge de patru, cinci, zece ori mai mare decât cel aprobat de Parlament. Aceste sume sunt distribuite, la solicitări, la primării şi peste tot. Ceea ce am acuzat noi este că acest fond de rezervă este un fond special care se utilizează în cazuri cu totul excepţionale şi trebuie să aibă în spate o justificare solidă’, a explicat Nicolae Văcăroiu.

Acesta a precizat că distribuirea fondurilor se face prin acte normative, motiv pentru care astfel de cazuri nu pot fi trimise spre cercetare penală, iar Curtea de Conturi nu poate face altceva decât să le sesizeze în raportul public pe care îl trimite Parlamentului.

‘Nu putem să le trimitem la penal, pentru că în spatele lor sunt acte normative. Ele nu se fac prin dispoziţia prim ministrului sau a unui ministru. Se dau hotărâri de distribuire în teritoriu. Există acte normative. Noi aplicăm legile, dar sesizăm aspectul, faptul că banii s-au dat prin hotărâri, s-au distribuit, spre exemplu, la consilii judeţene pentru drumuri, la primării etc, fără a avea în spate o solicitare bine fundamentată şi justificată. Ori, fondul de rezerva este pentru situaţii deosebite. Guvernul mai are un fond, pentru situaţii extreme, pentru inundaţii, incendii, cutremure etc. Toate acestea suntem obligaţi să le prindem în raportul public şi este sarcina Parlamentului, care este obligat să le analize.(…) Parlamentul este obligat să găsească soluţii. Noi avem în raport şi un capitol de recomandări în care spunem că trebuie pusă ordine în domeniul asta pentru că se întâmplă de prea mult timp şi atunci, pentru că tot vorbim despre revizuirea Constituţiei, într-un articol putem spune pentru ce poate să fie utilizat fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului şi în ce condiţii şi atunci stopăm acest fenomen care înseamnă de multe ori o utilizare neeficientă a surselor financiare ale statului’, a precizat preşedintele Curţii de Conturi.

Conform ultimului raport public al Curţii de Conturi, Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a fost majorat în anul 2014 de aproximativ 15 ori. Astfel, dacă la începutul anului 2014, în Legea nr. 356/2013 a bugetului de stat pe anul 2014 a fost prevăzută suma de 161.269.000 lei, Fondul de rezervă a fost suplimentat până la finalul anului 2014, la suma de 2.340.670.000 lei (cu suma de 1.040.100.000 lei, prin cele două rectificări bugetare şi cu suma de 1.139.301.000 lei, prin disponibilizarea unor credite bugetare în temeiul prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice).

Totodată, raportul semnalează că, prin hotărârile de Guvern prin care au fost alocate sume de la Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului în anul 2014, pentru o mare parte din cheltuieli nu sunt îndeplinite condiţiile de a fi încadrate în categoria urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar, aşa cum prevede art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice.