Vaccinul rusesc Sputnik V nu va fi autorizat în UE înainte de sfârşitul lunii iunie – secretar de stat francez

Vaccinul rusesc Sputnik V nu va putea fi autorizat în interiorul UE "înainte de sfârşitul lunii iunie", a avertizat joi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, în contextul în care anumite ţări europene avansează această pistă pentru a accelera campania de vaccinare, relatează AFP.
AGERPRES - joi, 01 apr. 2021, 16:51
Vaccinul rusesc Sputnik V nu va fi autorizat în UE înainte de sfârşitul lunii iunie - secretar de stat francez

„Există o primă etapă a examinării (dosarului de autorizare), pe care o numim analiză ştiinţifică, care, fără îndoială, ni se spune, va decurge cel puţin până la jumătatea lui iunie”, a declarat Clément Beaune în faţa Comisiei pentru afaceri europene a Senatului.

„Şi apoi există o ultimă etapă care este avizul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru autorizaţia de scoatere pe piaţă, care durează încă vreo câteva săptămâni. Deci nu este un vaccin care va fi autorizat cel mai probabil înainte de sfârşitul lunii iunie”, a adăugat el.

În acel moment, UE ar trebui să aibă „mult mai multe doze disponibile (de la alte laboratoare – n.r.), deci nevoia va fi mult mai puţin stringentă”, a mai spus el.

Clément Beaune a atras atenţia asupra capacităţilor limitate de producţie a vaccinului rusesc şi a reproşat Moscovei, după alţi responsabili francezi şi europeni, că utilizează Sputnik ca o armă de propagandă pe scena internaţională.

„Există acţiuni geopolitice care sunt utilizate de prietenii noştri ruşi pentru a arăta până în ce punct sunt prezenţi în Uniunea Europeană”, a afirmat secretarul de stat francez.

„Să nu fim naivi, au o strategie de divizare în UE care pentru moment nu a funcţionat, cu atât mai bine, dincolo de câteva lovituri”, şi-a exprimat el satisfacţia.

Dintre cele 27 de state membre UE, doar Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă au decis până acum să recurgă la vaccinul rusesc fără a aştepta validarea sa de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

În Slovacia, această decizie a dus la demisia, marţi, a prim-ministrului Igor Matovic, criticat inclusiv în interiorul guvernului său.

Alte ţări, precum Germania, se declară gata să folosească vaccinul Sputnik V pentru a combate pandemia, cu condiţia ca el să fie aprobat de EMA.

„Nu excludem nicio soluţie, nicio pistă, dar să nu ne facem iluzii privind vaccinurile ruseşti sau chinezeşti”, a mai spus Clément Beaune.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...