Valabilitatea licenţelor de telefonie mobilă va fi prelungită cu un an

Perioada de valabilitate a licenţelor de telefonie mobilă va fi prelungită pentru maximum un an, interval în care Ministerul Comunicaţiilor va pregăti procedurile de licitaţie pentru acordarea acestor licenţe, a declarat, marţi seara, pentru Mediafax, ministrul de resort, Valerian Vreme.
Economica.net - mar, 27 dec. 2011, 19:37
Valabilitatea licenţelor de telefonie mobilă va fi prelungită cu un an

Valerian Vreme a precizat că taxa percepută pentru prelungirea licenţelor va fi de 6,4 milioane euro pentru fiecare operator. Subiectul a fost discutat în şedinţa de marţi seara a Guvernului.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va anunţa miercuri decizia autorităţii privind licenţele de telefonie mobilă. Decizia va fi prezentată de preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, într-o conferinţă de presă.

Iniţial, conferinţa fusese programată săptămâna trecută, dar luarea unei decizii a fost amânată la cererea operatorilor de profil.

La finele lunii noiembrie ANCOM a lansat un proiect de decizie care prevede ca valabilitatea licenţelor de telefonie mobilă GSM ale Orange România şi Vodafone România să fie extinsă din decembrie 2011 până în aprilie 2014, când expiră şi licenţa Cosmote România în benzile de frecvenţe de 900 şi 1.800 MHz.

Autoritatea de reglementare urmează să stabilească astfel, după discuţii cu companiile, modul de prelungire a licenţelor şi costurile presupuse de această operaţiune.

Proiectul de decizie prevede şi că, până la 31 decembrie 2012, Orange Romania şi Vodafone Romania vor avea obligaţia de a elibera o parte din spectrul radio utilizat. Reprezentanţii Vodafone au declarat că această propunere a ANCOM este surprinzătoare şi va avea un impact financiar major asupra operaţiunilor companiei.

Licenţele pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile GSM în benzile de frecvenţe 890-915 MHz şi 935-960 MHz au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care funcţionează în prezent sub denumirile Orange România şi Vodafone România, cu o valabilitate de 15 ani, care expiră la 31 decembrie 2011.

Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licenţele GSM.

Licenţele pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile GSM în benzile de frecvenţe 890-915 MHz, 935-960 MHz, 1.710-1785 MHz şi 1.805-1.880 MHz au fost acordate la finele anului 1998 companiei care funcţionează în prezent sub denumirea Cosmote România, dreptul de utilizare fiind, de asemenea, de 15 ani, până la 5 aprilie 2014.

Operatorul a achitat suma de 53 milioane de dolari pentru cele două licenţe. Prin intermediul acestor licenţe operatorii furnizează servicii de voce şi date şi, începând cu anul 2010, pot furniza şi servicii 3G.

Orange România şi Vodafone România sunt primii doi jucători pe piaţa locală de telefonie mobilă, care împreună au circa 20 milioane de clienţi.

Al treilea jucător este Cosmote România. Operatorul are peste 6 milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...