Valabilitatea paşapoartelor pentru persoanele de peste 25 de ani ar putea să crească la 10 ani – proiect

Economica.net
22 11. 2017
pasaport_54162100_56649400

‘Ideea principală a acestor modificări legislative este de creştere a valabilităţii paşaportului simplu electronic, precum şi de clarificare a situaţiilor în care se poate obţine un paşaport simplu temporar. Propunem ca pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, să dublăm valabilitatea paşaportului simplu electronic de la cinci la zece ani’, a declarat miercuri secretarul de stat în MAI Daniel Robert Marin.

El a adăugat că s-a ales vârsta de 25 de ani ţinând cont de faptul că, după această vârstă, schimbările de fizionomie sunt mai puţin accentuate, într-un interval de zece ani, menţionând că în majoritatea statelor membre ale UE paşapoartele simple electronice au termen de valabilitate zece ani.

‘După eliberarea paşapoartelor electronice cu valabilitate de zece ani, apreciem că, pe termen mediu şi lung, se va înregistra o scădere a volumului de solicitări la serviciile noastre de paşapoarte şi la consulate şi, în acelaşi timp, se va înregistra o reducere efectivă a costurilor pe care le suportă cetăţeanul’, a precizat Marin.

Pentru copiii cu vârste de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani va fi valabil cinci ani.

În cazul paşapoartelor simple temporare, după cum a precizat el, propunerea legislativă este de limitare a situaţiilor în care se solicită un astfel de document şi modificarea termenului de eliberare în anumite situaţii, exclusiv în situaţii obiective, cu prezentarea documentelor ce dovedesc urgenţa.

În prezent, o persoană poate solicita un paşaport simplu temporar, valabil doar un an, dacă declară că nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic, fără a preciza motivul urgenţei invocate.

‘Pentru a evita astfel de situaţii, propunem ca paşaportul temporar să fie eliberat în termen scurt, de la două ore până la maximum trei zile cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligaţia prezentării documentelor care dovedesc urgenţa’, a spus secretarul de stat, la sediul MAE, cu prilejul lansării campaniei de informare în vederea conştientizării de către cetăţenii români a necesităţii de a solicita eliberarea unor noi documente de călătorie în timp util.