Vâlcov: Contestarea bugetului e un gest ce nu îşi are rostul. E o chestiune de formă şi nu de fond

Economica.net
23 12. 2014
valcov_04762800

‘Am fost în Parlament când Klaus Iohannis a depus jurământul şi am înţeles din discursul lui că se doreşte pace în interesul naţional. Asta înseamnă inclusiv să susţină aceste proiecte importante, şi bugetul este un proiect extrem de important. Cred că actualul preşedinte poate să îi cheme la ordine pe liderii liberali şi să îi pună la punct şi mâine (nr marţi) să îşi retragă această enormitate, pentru că este un gest ce nu îşi are rostul. Este o chestiune de formă pentru că, pe fond, în niciun discurs al vreunui parlamentar, nu au atacat bugetul din 2015. Întotdeauna au venit cu astfel de chichiţe (…) Pe fond nu a fost criticat bugetul de aproape niciun parlamentar. Doar trei voturi au fost împotrivă la votul în Comisiile reunite de buget-finanţe, ce au 44 de membri. Doar trei, doi s-au opus şi unul parcă s-a abţinut. De ce nu au spus atunci?’, a afirmat Vâlcov.

Acesta a subliniat că este contestat un articol ce modifică distribuirea sumelor de echilibrare în judeţe, articol propus de un deputat PNL, scrie Agerpres.

‘Este un articol ce modifică distribuirea sumelor de echilibrare în judeţe. Au contestat un articol propus de un deputat din Dolj. Ei au propus modificarea formulei, noi, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării Regionale, am venit cu formula ce în final a fost adoptată. Domnul deputat a susţinut foarte mult să aplicăm pilot această formulă pentru un an şi, la jumătatea anului, să vedem dacă facem reglaje şi apoi să vedem dacă varianta este bună pentru a o continua şi în anii următori. În mare, ce presupune această modificare: practic, Consiliile judeţene nu vor mai putea să distribuie niciun ban aleator sau în orice alt fel către primăriile din judeţe. Toate primăriile vor primi bugetul direct de la Ministerul Finanţelor Publice şi vor şti înainte, pentru 3 ani, care va fi bugetul lor pentru viitor’, a explicat Vâlcov.

El a precizat că Executivul dorea să vină cu acest proiect în 2016, pentru a putea fi consultaţi toţi cei implicaţi.

‘Un deputat PNL a propus modificarea, noi am venit cu soluţia. Am spus în timpul dezbaterilor că noi voiam să venim cu acest proiect în 2016, după ce consultam toate asociaţiile, municipii, reşedinţe de judeţ, oraşe, comune etc. Ei au spus nu, haideţi să începem acum, să începem cu reforma. Noi am fost încântaţi că parlamentarii vin în sprijinul Guvernului şi acceptă să intrăm cu reforma destul de profundă, pentru că ani de zile am auzit blamându-se cum primarii stau la mâna, în prixul preşedintelui consiliului judeţean. Iată că de la 1 ianuarie preşedintele Consiliului Judeţean nu va mai avea această putere, inclusiv el va primi de la Finanţe câţi bani va avea Consiliul Judeţean’, a mai spus ministrul Finanţelor.

Acesta a atras atenţia că, în cazul în care bugetul nu va fi aprobat până la finele anului, toate unităţile administrativ teritoriale vor trebui să funcţioneze după bugetul din 2014.

‘Mai grav este că cele aproximativ 3.250 de unităţi administrativ teritoriale ce ar dori să funcţioneze şi anul viitor, vor trebui să funcţioneze după bugetul din anul 2014, dacă lucrurile nu se vor rezolva până la sfârşitul anului, pentru că niciun Consiliu Judeţean şi nicio primărie nu va putea să îşi aprobe bugetul pentru 2015 până când nu e bugetul de stat’, a adăugat oficialul MFP.

Darius Vâlcov a menţionat că bugetul nu a putut fi aprobat mai devreme deoarece trebuia discutat cu partenerii internaţionali, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, un alt motiv fiind şi campania electorală.

‘Legea pe care ne-am asumat-o când am intrat în acest tratat cu FMI şi Comisia Europeană şi ne-am angajat ca niciun acord să nu îl aprobăm decât după ce avem întelegere şi acordul pe bugetul ce urmează să fie aprobat de Parlamentul României. Deci, practic, chiar dacă am fi dorit, nu am fi putut să îl votăm înainte. A fost şi situaţia cu campania electorală’, a precizat oficialul MFP.

La rândul său, ministrul Muncii, Rovana Plumb, declarase, tot la România TV, că această contestare a Legii bugetului pune în imposibilitate aplicarea măsurilor prevăzute, precum creşterea salariilor pentru anumite categorii de bugetari, a salariului minim pe economie, a alocaţiilor pentru copii etc.

‘Contestarea Legii bugetului la Curtea Constituţională practic pune în imposibilitate aplicarea măsurilor pe care le-am luat şi bugetat, respectiv creşterea salariilor, toate acele indemnizaţii sociale prevăzute pentru anul 2015. Pe procedură, dacă nu avem bugetul aprobat, nu putem să utilizăm decât 1/12 din bugetul pe 2014, ceea ce înseamnă că nu putem pune aplicare măsurile prevăzute pentru 2015: creşterea salariilor în sectorul bugetar, în zona de educaţie şi zona de sănătate, a salariului minim pe economie, şi, de asemenea, toate indemnizaţiile sociale, alocaţiile pentru cei 500.000 de copii, alocaţii zilnice de hrană, indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi. Amânarea depinde de decizia Curţii Constituţionale, poate să fie şi o lună, pot fi şi două. Sper ca acest lucru să nu se întâmple. Este vorba despre creşterea pensiilor sociale de la 350 lei la 400 lei, nu se poate majora cu 16% indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi, vorbim de 733.000 persoane, salariile a peste 200.000 persoane ce lucrează în sistemul public de educaţie şi sănătate şi asistenţă socială, vorbim de circa 500.000 persoane din sectorul bugetar ce beneficiază de creşterea salariului minim pe economie, peste 60.000 copii din sistemul de protecţie specială pentru care nu se va putea dubla alocaţia de hrană zilnică, de peste 43.000 persoane adulte din sistemul de protecţia specială pentru care nu se va putea dubla alocaţia de hrană zilnică’, a explicat Rovana Plumb.

Curtea Constituţională va discuta pe 29 decembrie sesizarea PNL privind bugetul de stat pe anul 2015, au anunţat luni oficiali ai CCR.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat duminică de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi ‘pentru’ şi 141’împotrivă’.

Ulterior, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a informat că grupurile parlamentare ale PNL vor contesta la Curtea Constituţională bugetul de stat pe anul 2015, pe motiv că este neconstituţional. ‘Avem două argumente: principiul legalităţii şi principiul respectării angajamentelor internaţionale’, a explicat Nicolăescu, în plenul Parlamentului.

În replică, premierul Victor Ponta a făcut un apel la responsabilitate, arătând că eventuala contestare la Curtea Constituţională a bugetului de stat pe 2015 va determina amânarea creşterii pensiilor, acordarea subvenţiilor sau reducerea TVA în turism.