Valeriu Gheorghiţă: Numărul de persoane care se află înscrise pe listele de aşteptare este de circa 760.000

Numărul de persoane care se află înscrise pe listele de aşteptare este de circa 760.000, potrivit datelor de la 30 martie, a declarat preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.
AGERPRES - mar, 30 mart. 2021, 16:45
Valeriu Gheorghiţă: Numărul de persoane care se află înscrise pe listele de aşteptare este de circa 760.000

„Numărul de persoane care se află înscrise pe listele de aşteptare este de circa 760.000 de persoane, sunt datele de la 30 martie. Este un număr relativ constant, în condiţiile în care în această perioadă au fost notificate peste 310.000 de persoane din listele de aşteptare, din care mai mult de 70% s-au şi programat. Deci faptul că avem o listă de aşteptare relativ constantă în toată această perioadă, pentru noi este un lucru mulţumitor la acest moment. În funcţie de numărul de persoane şi categoria din care fac parte pe lista de aşteptare, pot să vă spun că circa 57% din persoanele înscrise pe lista de aşteptare fac parte din etapa a treia a campaniei de vaccinare, persoane care deservesc activităţi esenţiale circa 8,3% şi persoane din categoriile vulnerabile, aproximativ 35%”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

Top 6 al judeţelor privind listele de aşteptare

„Topul celor 6 judeţe cu cele mai multe persoane înscrise pe listele de aşteptare: Bucureşti, cu peste 144.000 de persoane, Cluj, peste 58.000 de persoane, Prahova, peste 36.000 de persoane, Ilfov, aproape 30.000 de persoane, Mureş, peste 28.000 de persoane, Iaşi, peste 27.000 de persoane. Spuneam că în toată această perioadă au fost notificate aproximativ 310.000 de persoane din listele de aşteptare, din care 217.000 de persoane au efectuat deja programarea şi au confirmat programarea în centrele de vaccinare. În ultimele 24 de ore s-au înscris aproximativ 42.000 de persoane pe listele de aşteptare, persoane noi. Au fost notificate în ultimele 24 de ore 43.000 de persoane, din care 30.600 şi-au confirmat programarea. Practic, avem un randament de confirmare a programării de peste 71%”, a afirmat Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a făcut şi o serie de menţiuni suplimentare legat de modalitatea de funcţionare a programării din lista de aşteptare.

„Platforma de programare în momentul de faţă realizează notificarea persoanelor din lista de aşteptare prin respectarea categoriei de populaţie prioritară, aşa cum ea este stabilită de Strategia Naţională de Vaccinare, precum şi a ordinii de înscriere pe listele de aşteptare, aşa încât prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de aşteptare este următoarea: 75% din locurile disponibile se alocă către populaţia cu grad ridicat de risc, legat de infecţia cu SARS-CoV-2, 25% din locurile disponibile se alocă pentru persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale în infrastructura critică şi de asemenea restul locurilor disponibile sunt alocate persoanelor care fac parte din etapa a treia a campaniei de vaccinare”, a spus el.

Gheorghiţă a subliniat, referitor la notificarea persoanelor din lista de aşteptare, care sunt programate ca aparţinând etapei a III-a, că în momentul de faţă platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de aşteptare, nefiind aplicată „o prioritizare, o subprioritizare”.

„La înscrierea pe lista de aşteptare, platforma asociază utilizatorului data şi ora efectuării rezervării, aşa încât, în momentul acesta, o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de aşteptare a unui centru pe lista de aşteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziţie, după persoanele deja înscrise în lista de aşteptare a centrului în care doresc să migreze. De asemenea, o persoană care anulează rezervarea şi apoi se înscrie din nou pe lista de aşteptare îşi pierde locul şi va fi aşezată la finalul listei. După primirea notificării prin sms şi e-mail privind posibilitatea de programare, beneficiarul trebuie să acceseze platforma informatică şi să selecteze data şi ora de vaccinare. La finalizarea cu succes a programării, aplicaţia generează recipisa cu datele de prezentare pentru administrarea celor două doze. Menţionăm că persoanele care sunt programate prin intermediul operatorilor de call-center primesc notificarea cu data la care au fost programate pentru vaccinare şi în acest sens, practic, se scutesc persoanele respective de a resuna în serviciul de call-center şi de a valida programarea”, a explicat Gheorghiţă.

El a precizat, în ceea ce priveşte situaţia programărilor efective în centrele de vaccinare, că la acest moment, începând cu data de 30 martie, sunt 1.159.235 de locuri ocupate în centrele de vaccinare.

„În centrele care primesc vaccin de la compania Pfizer avem 640.539 de programări, din care peste 196.000 sunt persoane programate la doza 1, restul fiind pentru efectuarea celei de-a doua doze. În centrele care primesc vaccin de la compania Moderna avem 125.919 programări, din care 54.197 persoane aflate la prima doză, iar în centrele cu AstraZeneca avem 392.777 de programări, din care peste 47.000 sunt persoane programate la doza 1. Reamintesc că în momentul de faţă, lista de aşteptare, modalitatea de programare se face pe un interval de circa cinci zile. Acest interval va fi crescut la şapte zile. Practic, se deschide o fereastră cu locuri libere pe o perioadă de cinci zile; va fi crescută la şapte zile”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Câţi români au murit de COVID-19 după ce s-au vaccinat şi câţi au mai fost testaţi pozitivi

Preşedintele Comitetului de coordonare privind vaccinarea anti-COVID, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că de la debutul campaniei de vaccinare până pe 28 martie, 13.416 persoane au fost testate pozitiv la SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, iar 1.859, după cea de-a doua doză.

„De la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie până pe 28 martie, un număr de 13.416 persoane au avut un test pozitiv de infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, reprezentând 0,69% din numărul total al persoanelor vaccinate cu prima doză. Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze şi până la data confirmării a fost de circa 11 zile, iar în ceea ce priveşte numărul de persoane confirmate cu infecţie SARS-CoV-2 după doza a doua, vorbim de 1.859 de persoane, reprezentând 0,19% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

El a arătat că s-au înregistrat şi decese la persoanele care au făcut infecţie cu SARS-CoV-2 la un interval de timp după vaccinare.

„Pentru cei care au fost diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2 după prima doză, vă readuc aminte, timpul mediu era de circa 10 zile de la prima doză, 10-11 zile, ceea ce înseamnă că erau în fereastra de apariţie a anticorpilor. Practic, nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză. Erau persoane care, din punct de vedere al riscului, este similar cu o persoană nevaccinată, iar în ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2 după ce au primit cea de-a doua doză, procentual era un număr foarte mic, 77 de persoane din cei diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2 după prima doză erau în rândul celor 89 de decese şi din cele 89 de decese doar 12 persoane erau din cele care fuseseră diagnosticate cu SARS-CoV-2 după cea de-a două doză. Ceea ce înseamnă că după cele două doze beneficiile sunt mult mai mari. Analiza efectuată de noi pe rata de fatalitate arăta o reducere de cel puţin 100 de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Rata de fatalitate la cazurile de COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2%, iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%”, a explicat preşedintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că la persoanele vaccinate cu a doua doză infecţiile au apărut în primele zece zile de la administrare.

Medicul militar a indicat că persoanele infectate după prima doză de vaccin îşi pot face rapelul după ce episodul infecţios se termină, fiind necesar să-şi modifice programarea în platformă.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...