Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea împotriva COVID-19 se poate face simultan cu imunizarea împotriva gripei

Imunizarea împotriva COVID-19 se poate efectua simultan cu celelalte tipuri de vaccinuri care sunt incluse în programul naţional în domeniu sau pentru grupele populaţionale la risc, precum cel antigripal, a informat, marţi, şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.
AGERPRES - mar, 14 sept. 2021, 17:41
Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea împotriva COVID-19 se poate face simultan cu imunizarea împotriva gripei

„Cine doreşte să se vaccineze antigripal poate să beneficieze, de pildă, la medicul de familie şi de vaccinare COVID-19, pentru că se pot face simultan sau la orice alt interval de timp faţă de doza de vaccin COVID-19 sau invers. Deci nu există limitări din acest punct de vedere şi sunt recomandări foarte clare ale Centrului de Control al Bolilor din SUA”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În ceea ce priveşte administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID, el a amintit că, în prezent, Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează datele ştiinţifice care au fost depuse de compania BioNTech Pfizer şi urmează să analizeze şi datele de la compania Moderna.

„Foarte probabil că în prima săptămână a lunii octombrie se va emite autorizarea pentru cea de-a treia doză. (…) Ne aşteptăm fie ca această autorizare să se dea acum concomitent pentru cele două indicaţii, adică doza adiţională sau doză de rapel sau să se dea iniţial pentru doza adiţională şi ulterior pentru doza de rapel. În concret, dacă vom avea această decizie, practic, în luna octombrie vom putea demara activitatea de administrarea a dozei a treia, fie că vorbim de o doză adiţională, fie că vorbim de rapel”, a precizat preşedintele CNCAV.

Potrivit acestuia, pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID există două recomandări – pentru persoanele cu status imun precar sau pentru cele pentru care au trecut cel puţin şase luni de la schema iniţială de imunizare.

„Oamenii trebuie să înţeleagă foarte bine ce înseamnă doza a treia şi anume sunt două recomandări. Pe de o parte, administrarea unei doze suplimentare, a unei doze adiţionale de vaccin COVID-19 pe bază de ARN mesager care să fie administrat la un interval apropiat de doza a doua sau prospectiv (…) la persoanele cu status imun precar şi aici vorbim de persoane care sunt post-transplant, persoanele care sunt cu terapie oncologică activă, persoanele care sunt cu alte afecţiuni, cu imunodeficienţe primare, imunodeficienţe dobândite, cum este infecţia HIV netratată sau în stadii avansate, în stadii de SIDA, imunosenescenţa – adică persoanele în vârstă, persoanele de peste 65 de ani, în mod deosebit cei care sunt rezidenţi în centrele sociale, în căminele de vârstnici, de asemenea pacienţii care fac terapii imunosupresoare, terapii biologice sau cortizonice cu doze mari şi pe durată prelungită de timp”, a explicat preşedintele CNCAV.

Cea de-a doua recomandare de administrare a unei doze de rapel la cel puţin şase luni de la schema iniţială de vaccinare vizează, în principiu, pe lângă categoriile populaţionale la risc şi restul populaţiei imunizate.

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că, teoretic, persoanele care au istoric de trecere prin boală şi au şi schema de vaccinare anti-COVID completă nu au nevoie de această doză de rapel având în vedere că nivelul anticorpilor este mult mai crescut.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...