Valneva va livra Uniunii Europene până la 60 de milioane de doze din vaccinul său anti-COVID-19

Compania farmaceutică franco-austriacă Valneva şi Comisia Europeană au anunţat miercuri că au semnat un acord privind livrarea în următorii doi ani a unei cantităţi de până la 60 de milioane de doze din vaccinul său candidat anti-COVID-19 , informează AFP şi Reuters.
AGERPRES - mie, 10 nov. 2021, 15:50
Valneva va livra Uniunii Europene până la 60 de milioane de doze din vaccinul său anti-COVID-19

Contractul prevede posibilitatea ca toate statele membre din Uniunea Europeană să cumpere aproape 27 de milioane de doze de vaccin în 2022, a precizat Comisia Europeană, precum şi 33 de milioane de doze suplimentare în 2023.

Acordul cu Uniunea Europeană va trebui să fie semnat „după o analiză finală, care priveşte mai ales volumele cerute, de fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene”, a precizat compania Valneva într-un comunicat.

„Vaccinul Valneva adaugă încă o opţiune în portofoliul nostru amplu de combatere a pandemiei, odată ce se va dovedi că este sigur şi eficient pentru a fi autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Mesajul nostru rămâne acelaşi: aveţi încredere în ştiinţă şi vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă”, a declarat Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, citată de Reuters.

Compania Valneva speră că vaccinul său candidat, care foloseşte o tehnologie mai tradiţională decât cea folosită pentru producerea serurilor cu ARN mesager, ar putea să reprezinte o opţiune mai atrăgătoare pentru europenii care încă ezită să se vaccineze împotriva COVID-19, precizează jurnaliştii de la Reuters.

Potrivit AFP, acordul anunţat miercuri reprezintă o veste bună pentru compania Valneva, ale cărei acţiuni au scăzut în septembrie după ce Guvernul britanic a reziliat un contract ce prevedea livrarea unei cantităţi de 100 de milioane de doze din acest vaccin.

În ceea ce priveşte calendarul noului acord, livrarea de vaccinuri Valneva către UE este prevăzută să înceapă în aprilie 2020, sub rezerva autorizării acestui ser de către EMA.

Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA va începe să analizeze în curând, într-o manieră progresivă, datele medicale asociate VLA2001, numele vaccinului anti-COVID-19 produs de Valneva.

La ora actuală, „VLA2001 este singurul vaccin-candidat cu virus inactivat care face obiectul unor studii clinice” pentru combaterea COVID-19 în Europa, a precizat într-un comunicat Comisia Europeană, care a semnat deja şapte contracte cu alţi producători de seruri anti-COVID-19.

„Statele membre ar putea să decidă să doneze vaccinurile VLA2001 unor ţări cu venituri mici şi mijlocii sau să le orienteze către alte ţări europene”, a adăugat Comisia Europeană.

Valneva a anunţat la jumătatea lunii octombrie că vaccinul său a demonstrat o eficacitate „cel puţin la fel de bună, dacă nu chiar mai bună” decât vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, în cadrul unui studiu clinic de fază 3 – ultima etapă înainte de autorizarea pe piaţă – care a comparat cele două seruri, precum şi faptul că vaccinul VLA2001 generează mai puţine efecte secundare decât serul britanic.

Te-ar mai putea interesa și
România va avea un Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială – ministrul Finanțelor
România va avea un Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială – ministrul Finanțelor
România va avea un Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială prin intermediul căruia va putea să-şi dezvolte propriile soluţii tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaţionali......
Ungaria şi Bulgaria colaborează strâns în chestiunile legate de gaze și energie nucleară
Ungaria şi Bulgaria colaborează strâns în chestiunile legate de gaze și energie nucleară
Ungaria şi Bulgaria au o alianţă strânsă în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării cu gaze naturale şi utilizarea ...
Băncile italiene trebuie să plece din Rusia, spune guvernatorul Băncii Naționale a Italiei. Vizate de declarații sunt UniCredit și Intesa
Băncile italiene trebuie să plece din Rusia, spune guvernatorul Băncii Naționale a Italiei. Vizate de declarații sunt ...
Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ...
Elveția va organiza un referendum privind înăsprirea măsurilor de protecție a frontierelor, care pune sub semnul întrebării acordurile Schengen pe care le-a încheiat
Elveția va organiza un referendum privind înăsprirea măsurilor de protecție a frontierelor, care pune sub semnul întrebării ...
Partidul Popular Elveţian (SVP), cel mai mare partid din Elveţia, cunoscut şi sub denumirea Uniunea Democratică de Centru ...