1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Valoarea Apple a depăşit pragul de 500 miliarde de dolari

Valoarea de piaţă a Apple a depăşit miercuri la bursa de la New York pragul de 500 miliarde de dolari, de 50 de ori mai mult faţă de capitalizarea din urmă cu zece ani a companiei, iar indicatorii tehnici ai pieţei Nasdaq sugerează că acţiunile companiei sunt încă ieftine.

01 mar, 2012 | Mediafax

Apple se alătură astfel clubului exclusivist al companiilor ale căror capitalizări au depăşit la un moment dat 500 miliarde de dolari pe bursa de la New York, alături de Microsoft, ExxonMobil, Cisco şi General Electric, potrivit CNN Money.

Singura companie din afara SUA care se poate lăuda cu această performanţă este PetroChina, a cărei capitalizare depăşea la un moment dat 1.000 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

ExxonMobil a atins pragul de 500 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2007, datorită creşterii puternice a preţului petrolului. Microsoft, Cisco şi General Electric au marcat această reuşită în 1999, la apogeul balonului speculativ din industria IT.

Microsoft este singura companie americană care a depăşit vreodată valoarea de 600 miliarde de dolari, însă are acum o capitalizare de 267 miliarde de dolari.

Valoarea de piaţă a Apple este acum mai ridicată decât Produsul Intern Brut al Poloniei, Belgiei, Suediei, Arabiei Saudite sau Taiwanului, notează CNN Money.

În pofida capitalizării şi veniturilor deja uriaşe, Apple a reuşit să menţină una dintre cele mai abrupte rate de creştere din industria IT. Compania a avut anul trecut o creştere de 73% a veniturilor şi a reuşit a doua cea mai mare marjă trimestrială de profit din istoria SUA.

Acţiunile Apple au atins pentru prima dată pragul de 500 de dolari în urmă cu două săptămâni, iar capitalizarea companiei a depăşit pentru prima dată 400 miliarde de dolari cu doar o lună în urmă.

În şedinţa de miercuri, acţiunile Apple au atins un nou maxim, de 540 dolari.

La nivel mondial, Apple este urmată de ExxonMobil, cu o valoare de piaţă de 410 miliarde de dolari, PetroChina, cu 281 miliarde de dolari, şi Microsoft.

Totuşi, creşterea cotaţiei bursiere a Apple nu a reuşit să ţină pasul cu creşterea profitului companiei.

Acţiunile Apple se tranzacţionează la mai puţin de 13 ori profitul pe acţiune estimat pentru 2012, faţă de o medie de 18 ori la nivelul indicelui Nasdaq 100 al bursei de la New York, compus în principal din companii IT. Astfel, după acest criteriu, acţiunile companiei sunt încă ieftine.

Apple a înregistrat vânzări de 127,8 miliarde de dolari în anul calendaristic 2011, nivel similar cu cel al gigantului Hewlett-Packard. În acest an, Apple ar putea deveni cea mai mare companie de tehnologie din lume după venituri, detronând grupul sud-coreean Samsung Electronics.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO