Valoarea certificatelor verzi emise în primele 11 luni a trecut de 260 milioane de euro

Economica.net
24 12. 2012
wind_76178700

Preţul mediu de tranzacţionare a certificatelor verzi a fost de 243,6 lei pe unitate. În 2011 au fost emise 1,75 milioane de certificate verzi, cu o valoare sub 100 milioane de euro.

Majoritatea energiei regenerabile este produsă în centrale eoliene. Potrivit datelor operatorului sistemului energetic naţional Transelectrica, în prezent sunt instalate centrale eoliene cu o capacitate de aproape 2.000 MW, mai mare decât puterea centralei nucleare de la Cernavodă.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei estima, la finele anului trecut, că în 2012 ar urma să fie emise 5,5 milioane de certificate verzi, cu o valoare de peste 300 milioane de euro, ca urmare a avansului puternic al producţiei.

Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordată de către stat companiilor care investesc în unităţi de producţie a energiei din durse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă şi biomasă.

Certificatele verzi sunt acordate gratuit de către stat producătorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vând furnizorilor de energie. Astfel, un producător de energie din surse alternative câştigă atât din vânzarea electricităţii pe care o produce, cât şi din comercializarea certificatelor verzi.

Introducerea schemei de sprijin prin certificate verzi are ca scop atingerea ţintelor asumate de România ca până în 2020 un procentaj de 24% din energia consumată să provină din surse alternative.