Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut anul trecut cu 8,7%, la 2.200 miliarde de dolari

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor înregistrate anul trecut s-a cifrat la 2.200 miliarde de dolari, în scădere cu 8,7%, însă analiştii consideră că anul 2013 ar putea aduce revenirea, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 01 mart. 2013, 12:17
Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut anul trecut cu 8,7%, la 2.200 miliarde de dolari

Astfel, după 5 ani de creştere slabă sau inexistentă, concedieri, reduceri salariale şi critici dure din partea publicului larg şi politicienilor, bancherii care se ocupă de investiţii se pregătesc să revină în forţă.

Analiştii consideră că datele economice şi evoluţia pieţelor anunţă revigorarea pe zona fuziunilor, achiziţiilor şi emisiunilor de capital în acest an.

Cu toate acestea, bancherii sunt prudenţi şi oferă prognoze defensive, potrivit Bloomberg Markets.

„Ezit să fiu cel care spune că 2013 va fi acel an, deoarece sunt şanse să nu fie aşa. Dar cred că suntem destul de aproape de o schimbare”, comentează Chrstian Meissner, şeful departamentului de corporate and investment banking la Bank of America.

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut puternic în ultimii 5 ani, după ce a atins vârful istoric de 4.100 miliarde de dolari în 2007, potrivit datelor Bloomberg.

Anul trecut investitorii au fost descurajaţi de deteriorarea perspectivelor de creştere economică ale marilor economii emergente.

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, a luat titlul de cea mai mare bancă de investiţii în 2012, după valoarea comisioanelor încasate, potrivit unui top realizat de Bloomberg. Banca a obţinut comisioane de 3,97 miliarde de dolari anul trecut ca intermediar de tranzacţii cu acţiuni ale companiilor şi de emisiuni de obligaţiuni, în urcare cu 24,8%. Goldman Sachs a coborât până pe poziţia a doua.

Valoarea comisioanelor încasate anul trecut de băncile de investiţii pentru fuziuni, achiziţii, emisiuni de acţiuni şi emisiuni de obligaţiuni au crescut cu 3,7%, la 50,9 miliarde de dolari, datorită activităţii intense în zona refinanţării datoriilor.

Piaţa a îngheţat după listarea Facebook la bursă, înconjurată de controverse legate de organizare, desfăşurare şi scăderea preţului acţiunilor.

La nivel mondial, companiile deţineau la 30 septembrie 2012 rezerve cash de 1.500 miliarde de doalri, potrivit datelor JPMorgan Chase. Pieţele sunt lichide şi stabile, iar investitorii caută active cu randament ridicat.

„Dacă te iei după statistici, în privinţa indicatorilor care favorizează activitatea de fuziuni şi achiziţii, ai crede că piaţa este foarte ocupată. Dar nu este. Mulţi executivi preferă să aştepte până când va scădea riscul sistemic”, spune Meissner de la Bank of America.

Bank of America Merrill Lynch se găseşte pe locul 5 în topul băncilor de investiţii după veniturile de anul trecut, cu 3,16 miliarde de dolari din comisioane.

Anul 2013 a început cu două tranzacţii mamut puse la cale de miliardarii Warren Buffett şi Michael Dell.

Dell şi fondul de capital privat Silver Lake Management au convenit la începutul lunii februarie să delisteze producătorul de computere Dell într-o tranzacţie de 24,4 miliarde de dolari. O săptămână mai târziu, Buffett a anunţat că va cumpăra producătorul de ketchup H.J. Heinz pentru 23 miliarde de dolari, în parteneriat cu miliardarul brazilian Jorge Paulo Lemann.

Tot în februarie, compania-mamă a American Airlines, AMR Corp., a anunţat fuziunea cu US Airways Group, iar Liberty Global s-a hotărât să preia grupul britanic Virgin Media pentru 23,3 miliarde de dolari, cea mai mare tranzacţie media din ultimii 5 ani.

Astfel, valoarea totală a tranzacţiilor anunţate până la 15 februarie se cifrează la 288,2 miliarde de doalri, faţă de 246,6 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, fiind cu 5,6% mai mică (minus 20.300 tep) faţă de cea din perioada......
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...