Valoarea Hidroelectrica a scăzut cu 40% în anul insolvenţei

Evaluatorul independent KPMG a luat Hidroelectrica „la bani mărunţi“, ca urmare a cererii Fondului Proprietatea (FP). KPMG a descoperit o valoare cu 40% mai mică a celui mare producător român de energie, faţă de cea cu care aceasta fusese inclusă în activul FP.
Adrian N. Ionescu - joi, 14 feb. 2013, 22:06
Valoarea Hidroelectrica a scăzut cu 40% în anul insolvenţei

Valoarea Hidroelectrica s-a redus cu aproape 6,7 miliarde de lei (peste 300 de milioane de euro), faţă de 31 decembrie 2011, până la puţin peste 10 miliarde de lei, potrivit calculelor KPMG, prezentate de un raport recent al Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea (FP) deţine un pachet de 19,94% din acţiunile Hidroelectrica.

Evaluarea KPMG nu arată semnele bune aşteptate în urma administrării speciale a Hidroelectrica. Aceasta a reuşit, totuşi, să restabilească încrederea băncilor finanţatoare şi să oprească o mare parte din livrările de energie la preţuri sub piaţă, către firmele aşa numiţilor „băieţi deştepţi“.

Există chiar şi un termen de ieşire din insolvenţă a Hidroelectrica (26 iunie 2013), care va fi respectat dacă se rezolvă cele 74 de contestaţii, potrivit lui Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei.

Totuşi, cifrele la 30 noiembrie 2012 nu sunt mai bune decât erau cu 12 luni în urmă, potrivit raportului administratorului special.

Datoriile au crescut, chiar dacă s-au adăugat doar 78 de milioane de lei, foarte puţin faţă de totalul de 3,97 de miliarde de lei.

Pierderile erau de 160 de ori mai mari pe 11 luni 2012 faţă de anul anterior, dar fluxul negativ de numerar s-a redus, chiar dacă numai cu 26 de miliaon de lei, până la – 585 milioane.

Totuşi, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, estimează că producătorul de electricitate va trece pe profit în acest an, cu un câştig de 430 milioane de lei, după pierderi de 170 milioane de lei anul trecut

Hidroelectrica avea datorii de un miliard de euro şi profituri nerealizate de 1,1 miliarde euro în ultimii şase ani din contractele bilaterale şi pe piaţa reglementată. A înregistrând pentru prima dată de la înfiinţare pierderi în primul semestru al anului în curs.

 

Evaluarea

După intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, FP a fost obligat să-şi reducă la 0 (zero) valoarea pachetului deţinut în companie.

Rezultatul a foast că valoarea unitară a activului net al Fondului a ajuns sub cea nominală a acţiunilor proprii. Potrivit legii, FP nu mai putea da dividende.

După discuţiile de rigoare cu administratorul FP, arbitrul pieţei de capital (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, CNVM), a emis un regulamentul care corecta prevederea anterioară, de includere la valoare 0, în activele fondurilor de investiţii, a participaţiilor la companiile în insolvenţă.

CNVM a permis stabilirea valorii participaţiilor la companiile în insolvenţă de către un evaluator independent şi Franklin Templeton a cerut KPMG evaluarea pachetelor de acţiuni la aproape toate companiile nelistate importante.

Astfel că metoda de evaluare a pachetului Hidroelectrica a fost diferită la 31 decembrie 2012, faţă de 31 decembrie 2011.

Atunci valoarea pachetelor nelistate la bursă era proporţională cu cea a capitalurilor proprii ale companiei.

Acum KPMG a evaluat compania „la valoarea justă“, conform standardelor internaţionale.

Nici administratorul FP, Franklin Tempeleton Investment Management, nu se sfieşte să, compare, însă, cele două valori, în statisticile sale, chiar dacă metodele diferite pot induce erori.

Recent, FP a raportat un profit net preliminar de de 567 milioane lei, în creştere cu 4,2% faţă de rezultatul obţinut în anul precedent, de 543,82 milioane lei.

FP poate să repartizeze ca dividende aproape tot profitul net, aşa cum a promis.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autostrada Transilvania: Azi se deschide circulația pe lotul Tg Mureș – Ungheni FOTO VIDEO
Autostrada Transilvania: Azi se deschide circulația pe lotul Tg Mureș – Ungheni FOTO VIDEO
Luni, 6 decembrie, în jurul orelor 12:00 - 13:00, va fi deschisă circulația pe lotul Tg Mureș - Ungheni din Autostrada ...
Concurenţa investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al firmei de medicamente Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO pentru blocarea concurenților
Concurenţa investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al firmei de medicamente Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO ...
Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co ...
Renault va elimina mai puţine locuri de muncă în Franţa decât intenţiona iniţial
Renault va elimina mai puţine locuri de muncă în Franţa decât intenţiona iniţial
Constructorul auto francez Renault a finalizat negocierile cu sindicatele pentru un nou acord pe trei ani, fiind revizuit ...