Valoarea lucrărilor efectuate de Strabag în România a crescut cu 81% anul trecut, la 371 mil.euro

Valoarea lucrărilor de construcţii efectuate de grupul austriac Strabag în România a crescut cu 81% anul trecut, de la 206 milioane de euro la 371 miloane de euro, peste 40% dintre acestea fiind în zona construcţiilor de drumuri.
Economica.net - mie, 01 mai 2013, 11:59
Valoarea lucrărilor efectuate de Strabag în România a crescut cu 81% anul trecut, la 371 mil.euro

„Cu un volum al producţiei de 372 milioane de euro, Strabag a preluat locul doi pe piaţa construcţiilor din Româna în 2012. Evoluţia afacerilor companiei în România poate fi explicată de câteva proiecte mari de infrastructură pe care le-am câştigat în anii anteriori şi care au fost executate, dar şi de obţinerea unor noi contracte de construcţii”, se arată în raportul anual al companiei austriece.

În acelaşi timp, portofoliul de comenzi a scăzut cu 43%, de la 573 milioane de euro la 326 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, piaţa construcţiilor din România a crescut anul trecut cu doar 0,3%, în condiţiile în care sectorul dezvoltărilor rezidenţiale private a continuat să fie afectat de cererea foarte redusă, ceea ce a condus la o scădere de 10%.

Sectorul construcţiilor de clădiri, care deţin cea mai mică pondere în activitatea grupului pe piaţa românească, s-a redus uşor anul trecut, fiind aşteptată o revenire modestă în 2013 sau 2014.

„Scăderea dezvoltărilor rezidenţiale şi a construcţiilor de case a fost compensată de creşterea segmentului de construcţii civile, care a crescut cu 10,3%. Peste 40% din volumul licrărilor din România poate fi atribuit construcţiilor de drumuri”, se menţionează în raport.

Compania a terminat anul trecut cu 1.570 de angajaţi în România, un plus de 21% faţă de anul anterior trecut, ceea ce înseamnă că Strabag a mai angajat 271 de oameni.

Strabag a finalizat anul trecut unul dintre cele mai importante proiecte pe care le-au avut în derulare în ultimii ani, respectiv clădirea de birouri Sky Tower din Bucureşti, care este şi cea mai înaltă clădire din Capitală, dar şi din ţară, de 137 de metri şi 36 de etaje. Dezvoltatorul clădirii este Raiffeisen Evolution, care va construi lângă Sky Tower şi un centru comercial, Promenada Mall. Stabag va construi şi mall-ul, valoarea contractului fiind de 48 de milioane de euro.

De asemenea, compania va moderiza drumul naţional DN67B, Târgu Jiu-Drăgăşani-Piteşti, contract în valoare de 58 milioane de euro.

Potrivit unui anunţ al CNADNR din luna februarie, Strabag a depus oferte, în asociere cu alte companii străine, precum Vinci, Aktor şi Astaldi sau româneşti, printre care Tehnostrade, Spedition UMB şi Euro Construct Trading’98, pentru construcţia centurii de sud a Capitalei şi întreţinerea autostrăzilor Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Piteşti.

Cel mai recent contract câştigat de compania austriacă este construcţia centrului de cercetări ştiinţifice de la Măgurele ELI-NP, Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” desemnând recent asocierea Strabag – ED Zublin drept câştigător al licitaţiei, cu o ofertă de 286,3 milioane lei, fără TVA.

La nivel de grup, Strabag a înregistrat un profit net de 60,6 milioane de euro, în scădere cu 70% de la 195 milioane de euro în 2011. Portofoliul de comenzi a scăzut cu 1% în intervalul analizat, la 13,2 miliarde de euro.

Valoarea lucrărilor efectuate a scăzut de asemenea, dar cu 2%, la 14 miliarde de euro, în timp ce veniturile au coborât cu 5%, la 13 miliarde de euro.

Strabag este una dintre cele mai mari companii de construcţii din Europa Centrală şi de Est şi este prezentă în România din 1991, prin mai multe firme, printre care Strabag România, ARL Cluj, Carb Braşov şi Drumco Timişoara.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...